x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Super Marțea: Trump și Biden domină competițiile de nominalizare, pregătind o revanșă istorică în alegerile generale din noiembrie

Super Marțea: Trump și Biden domină competițiile de nominalizare, pregătind o revanșă istorică în alegerile generale din noiembrie

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2024   •   08:10
Super Marțea: Trump și Biden domină competițiile de nominalizare, pregătind o revanșă istorică în alegerile generale din noiembrie
Sursa foto: Hepta

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au obținut marți victorii în competițiile de nominalizare la nivel statal din întreaga țară, pregătind o revanșă istorică în alegerile generale din noiembrie, în ciuda ratingurilor scăzute de aprobare pentru ambii candidați, relatează Reuters.

Trump a câștigat voturile republicanilor - inclusiv în California și Texas, bogate în delegați - îndepărtând-o pe fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, singura rivală rămasă, a cărei campanie nu mai are o cale viabilă spre nominalizare. Singura ei victorie de până acum din această noapte a venit în Vermont, potrivit proiecțiilor Edison Research.

După o performanță impunătoare în 15 state în care mai mult de o treime din delegații republicani erau în joc în Super Marțea, Trump aproape că și-a asigurat a treia nominalizare prezidențială consecutivă, în ciuda faptului că se confruntă cu acuzații penale.

Trump și Biden și-au îndreptat atenția unul asupra celuilalt pe măsură ce rezultatele deveneau clare. Într-un discurs de victorie ținut la proprietatea sa Mar-A-Lago din Florida, Trump a atacat politicile de imigrație ale lui Biden și l-a numit „cel mai rău președinte” din istorie.

„Ziua de 5 noiembrie va rămâne în istorie ca fiind cea mai importantă zi din istoria țării noastre”, a spus Trump.

Într-o declarație, Biden l-a catalogat din nou pe Trump drept o amenințare la adresa democrației americane.

„Rezultatele din această seară lasă poporul american cu o alegere clară: Vom continua să mergem înainte sau îi vom permite lui Donald Trump să ne tragă înapoi în haosul, diviziunea și întunericul care i-au definit mandatul?”, a declarat Biden.

Se aștepta ca Biden să treacă cu bine de competițiile democrate, deși un vot de protest în Minnesota, organizat de activiști care se opuneau susținerii sale ferme a Israelului, a atras rezultate neașteptat de puternice.

Votul „neangajat” din Minnesota se ridica la aproape 20% cu mai mult de jumătate din voturile estimate numărate, potrivit Edison, mai mare chiar și decât cei 13% pe care un efort similar din Michigan i-a atras săptămâna trecută. Cu toate acestea, Biden a câștigat Minnesota și alte 14 state, inclusiv un vot prin corespondență în Iowa care s-a încheiat marți.

El a suferit o singură înfrângere, în adunarea electorală din teritoriul american Samoa Americană, unde antreprenorul Jason Palmer a obținut 51 de voturi față de 40 ale lui Biden, potrivit Partidului Democrat din Samoa Americană.

O altă campanie între Trump, în vârstă de 77 de ani, și Biden, în vârstă de 81 de ani - prima confruntare prezidențială americană repetată din 1956 - este una pe care puțini americani par să și-o dorească. Sondajele de opinie arată că atât Biden, cât și Trump au cote de aprobare scăzute în rândul alegătorilor.

Imigrația și economia au fost principalele preocupări pentru alegătorii republicani, au arătat sondajele Edison la ieșirea de la urne din California, Carolina de Nord și Virginia. O majoritate a alegătorilor republicani din aceste state au declarat că susțin deportarea imigranților ilegali. Trump, care îi denigrează frecvent pe imigranți, a promis să organizeze cel mai mare efort de deportare din SUA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden trump alegeri revanșă