La scurt timp după ce Kremlinul a aplaudat victoria lui Donald Trump, iar democrații au acuzat Moscova că, prin piraterie informatică, a influențat rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA pentru a-și instala candidatul-prieten în fruntea Casei Albe, luna de miere dintre Rusia și actualul lider al administrației de la Washington se apropie de sfârșit.
În prima convorbire telefonică avută cu noul președinte american, șeful Kremlinului, Vladimir Putin, nu i-a cerut lui Donald Trump să ridice sancțiunile impuse Rusiei și nici să întrerupă sprijinul constant acordat Kievului. Putin a preferat, de asemenea, să nu aducă în discuție anumite declarații dure antirusești formulate de membri ai noii administrații de la Washington.
Mai mult, Moscova pare să-i fi acordat lui Trump un răgaz „de acomodare” cu problematica tensionată a relațiilor bilaterale, susținând dezmințirile publice oferite de Casa Albă în privința conținutului discuțiilor dintre fostul consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, și ambasadorul rus în SUA, și anunțând, în același timp, că este de acord să reexamineze propunerea președintelui american asupra creării de zone de siguranță în interiorul Siriei, sugestie respinsă inițial de Putin.
Puternicul sentiment antirusesc din Congresul american, exprimat în egală măsură de republicani și democrați, pare să-l fi determinat însă pe imprevizibilul șef al administrației americane să-și schimbe spectaculos retorica din campanie față de Rusia.
Acuzat de contacte „nepotrivite” cu Moscova în perioada în care președintele Obama era încă în funcție, Michael Flynn, consilier pentru securitatea națională al președintelui Trump, a fost obligat să demisioneze, luni seară. Imediat, parlamentarii ruși au reacționat violent, numind această demisie un semn că noua administrație Trump este influențată de aceeași „paranoia” față de Kremlin, care contaminase și cabinetul Obama.
Lovitură de ciocan a Casei Albe
Lovitura de grație avea să vină însă a doua zi, când Trump, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Sean Spicer, a anunțat că așteaptă ca Rusia să restituie Ucrainei Crimeea și să reducă violențele pe teritoriul ucrainean.
„Președintele Donald Trump a dat de înțeles clar că așteaptă ca guvernul rus să reducă violențele în Ucraina și să restituie Crimeea”, a spus Spicer, marți seară. „În același timp, el se așteaptă și își dorește să se înțeleagă cu Rusia”, a afirmat apoi, formal, același purtător de cuvânt.
Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Rusia nu va restitui ucrainenilor Crimeea, a declarat ieri, pe un ton categoric, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Noi nu restituim teritoriile noastre.
Crimeea este un teritoriu care aparține Federației Ruse”, a spus ea. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a afirmat că Kremlinul nu discută despre integritatea teritorială a țării cu partenerii externi.