x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Surpriză: Talibanii exclud din rândurile lor 3.000 de membri!

Surpriză: Talibanii exclud din rândurile lor 3.000 de membri!

16 Ian 2022   •   21:00
Surpriză: Talibanii exclud din rândurile lor 3.000 de membri!

Talibanii au exclus din rândurile lor 3.000 de membri, acuzaţi de practici ilegale, în cadrul unui vast "proces de filtrare" început după revenirea lor la putere în Afganistan, a anunţat un responsabil citat de AFP.

Talibanii au ocupat Kabulul în august, după 20 de ani de insurecţie împotriva guvernului afgan susţinut de SUA şi de o coaliţie străină sub egida NATO.

Noile autorităţi au promis un regim mai puţin rigid decât cel din anii 1996-2001, când au condus ţara, şi mişcarea islamistă a constituit o comisie pentru a-i identifica pe acei membri ai săi care îi încalcă regulile.

Aceşti membri "creează o reputaţie proastă Emiratului islamic", nume al regimului taliban în Afganistan, a declarat Latifullah Hakimi, şeful acestei comisii în cadrul Ministerului Apărării, continuând:"Ei au fost excluşi în cursul acestui proces de filtrare cu scopul ca noi să putem construi o armată şi o coaliţie curate în viitor".

Organizaţii de apărare a drepturilor omului au acuzat combatanţi talibani că au executat foşti membri ai forţelor afgane de securitate, în pofida amnistiei proclamate de şeful suprem al mişcării, Hibatullah Akhundzada.

Până în prezent circa 2.840 de membri au fost alungaţi din rândurile talibanilor în 14 din cele 34 de provincii ale ţării şi procesul va continua în celelalte provincii, a adăugat Hakimi.

"Ei erau implicaţi în acte de corupţie, în trafic de droguri şi se amestecau în viaţa privată a oamenilor. Unii dintre ei aveau legături cu Daesh", acronim arab al grupării jihadiste Statul Islamic, a precizat el.

Ramura afgană a Statului Islamic (ISIS-K), rivala talibanilor, reprezintă de acum principala ameninţare pentru securitatea ţării, notează AFP.

×
Subiecte în articol: talibani