x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspecţi al-Qaeda, torturaţi până au ajuns în pragul morţii de personalul CIA

Suspecţi al-Qaeda, torturaţi până au ajuns în pragul morţii de personalul CIA

08 Sep 2014   •   14:03
Suspecţi al-Qaeda, torturaţi până au ajuns în pragul morţii de personalul CIA

Cel puţini doi suspecţi al-Qaeda au fost torturaţi până au ajuns în "pragul morţii" de personalul CIA, a dezvăluit o sursă din interiorul serviciilor americane de securitate, scrie The Independent.

Potrivit sursei, Khalid Sheikh Mohammed, considerat a fi omul care a plănuit atacurile teroriste din 11 septembrie, alături de un alt suspect, ar fi fost ţinuţi sub apă până în ultimele secunde înainte să se înece.

"Nu doar s-a turnat apă peste capetele lor înfăşurate în pânză. Au fost ţinuţi sub apă până au ajuns în pragul morţii. Un medic a fost prezent pentru a se asigura că nu se va merge prea departe. A fost tortură reală", a dezvăluit sursa.

Senatul SUA va publica un raport de 3.600 de pagini, intitulat "Raportul torturii" privind actele de tortură la care au fost supuşi suspecţii al-Qaeda ţinuţi în custodia SUA după atentatele de la 11 septembrie.

Dianne Feinstein, care conduce comisia senatorială care întocmeşte raportul, spune că în paginile acestuia se va vorbi de: "acte brutalitate care contrastează puternic cu valorule naţiunii noastre".

O altă sursă a dezvăluit pentru publicaţia The Telegraph că tacticile folosite în timpul interogatoriilor au fost "mult mai sălbatice" decât s-a aflat până în prezent.

Referindu-se la tratamentul la care Khalid Sheikh Mohammed şi celălalt deţinut, care nu a fost numit, au fost supuşi, a treia sursă a menţionat că personalul CIA a folosit "tehnici medievale".

Amrit Singh, un avocat care a criticat dur metodele folosite de CIA în timpul administraţiei Bush, spune că publicul din SUA trebuie să ştie adevărul.

"Date fiind eforturile pe care oficialii CIA din timpul guvernării lui Bush le-au depus pentru a ascunde adevărul, inclusiv prin distrugerea înregistrărilor în care deţinuţii erau interogaţi, nu este o surpriză că reiese acum că actele de tortură au fost mult mai brutale decât s-a crezut. Este ceva de care cetăţenii americani trebuie să afle", a declarat acesta. 

×
Subiecte în articol: tortura cia Al-Qaida