x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tabloidul News of the World va fi închis duminică, din cauza imensului scandal privind interceptările telefonice în care e implicat

Tabloidul News of the World va fi închis duminică, din cauza imensului scandal privind interceptările telefonice în care e implicat

de Marina Constantinoiu    |    07 Iul 2011   •   16:26

Urmare a scandalului-monstru privind interceptarile telefonice practicate de redactia tabloidului britanic News of the World, interceptari care vizau oameni politici, sportivi, vedete, membri ai familiei regale britanice, dar si rude ale victimelor atentatelor de la Londra, din 2005, precum si mesageria vocala a unei adolescente rapite si ucise, scandal cu consecinte inca greu de calculat inclusiv asupra clasei politice britanice, proprietarul ziarului a decis sa inchida News of the World incepand de duminica, relateaza Le Monde.

Anuntul a fost facut joi dupa-amiaza de catre James Murdoch, fiul magnatului media Rupert Murdoch, proprietarul grupului media NewsCorp, care detine tabloidul News of the World. "News of the World se va inchide dupa publicarea ultimului sau numar in acest week-end', a declarat intr-un comunicat James Murdoch, presedintele News International, filiala britanica a grupului News Corp al lui Rupert Murdoch.

In afara acuzatiilor de interceptare ilegala a convorbirilor, News of the World mai este acuzat si ca ar fi platit milioane de lire politiei, in schimbul unor informatii in exclusivitate. Politia londoneza a deschis miercuri o ancheta pentru coruptie, pentru a clarifica aceste acuzatii.

Tabloidul News of the World (NoW), proprietatea lui Murdoch, obisnuia sa apeleze la detectivi particulari pentru a pune sub ascultare mesajele telefonice a sute de persoane. Conversatii private, interceptate in ciuda interdictiei impuse de lege si a oricarei norme deontologice, care au permis alimentare a pagini intregi de ziar pentru acest tabloid cu tiraj de 2,8 milioane de exemplare, comenteaza Le Monde.

Afacerea depaseste cu mult perimetrul presei de calitate indoielnica. Ea ar putea avea deja consecinte grave asupra extinderii grupului Murdoch, chiar pentru Executivul britanic, premierul David Cameron fiind un apropiat al persoanelor bine plasate din ierarhia NewsCorp din Marea Britanie.

Scandalul a inceput de la aflarea unei fapte greu de calificat: piratarea mesageriei vocale a unei adolescente asasinate. Tabloidul era banuit si a mai fost chiar acuzat de astfel de practici si in trecut, dar acum a venit randul celor de la cotidianul The Guardian sa scrie ca NoW a piratat mesageria vocala a lui Milly Dowler, o adolescenta rapita si asasinata in 2002. Tabloidul nu s-a multumit cu punerea sub ascultare a mesajelor lasate de rudele si prietenii ingrijirati de soarta tinerei, ci a mai si sters anumite mesaje din memoria robotului telefonic suprasaturat, pentru a fi sigur ca si alte persoane vor mai fi interceptate. Un semn pe care familia tinerei l-a luat drept o dovada ca aceasta ar fi putut fi in viata.

Inceputurile acestui scandal dateaza din 2005, cand Coroana britanica s-a aratat ingrijorata de posibilele interceptari ale convorbirilor printului Harry si ale apropiatilor din familia regala. Informatii care au permis alimentarea unui articol destul de banal despre o rana la genunchi a suferita de print.

Dar in afara familiei regale, cu siguranta au mai fost puse sub ascultare alte sute de persoane: oameni politici, celebritati, familia unui soldat mort in Irak, sportivi, politisti... Printre toti acestia se numara cei care au fost avertizati de Scotland Yard in legatura cu un posibil pirataj, cei care au contactat politia pentru a sti daca au fost pusi sub ascultare si cei care au fost identificati oficial drept victime ale acestui scandal care zguduie Anglia, relateaza cotidianul The Guardian, care s-a apucat sa redacteze o lista a acestor persoane.

In 2207, un jurnalist al NoW si un detectiv privat, Clive Goodman si Glenn Mulcaire, au fost declarati vinovati de interceptare ilegala a unor apropiati ai familiei regale britanice. Ei au fost condamnatila inchisoare. Redactorul-sef din perioada in care s-au petrecut faptele, Andy Coulson, a negat ca ar fi avut cunostinta de aceste practici, dar a demisionat, totusi.

Zilele astea, News of the World s-a confruntat cu un exod. De publicitate. Fapt care arde rau la buzunare. Decizia inchiderii publicatiei are cu siguranta legatura cu retragerea publicitatii. Guvernul anuntase, sustine Daily Mail, ca va revizui contractele de publicitate pe care le are cu publicatia, companii ca Ford, Halifax bank, Virgin Holidays, The Co-operative Group, Vauxhall, Debenhams si Mitsubishi s-au alaturat si ele exodului.

Tabloidul mai este banuit si de interceptarea conversatiilor familiilor victimelor atentatelor de la Londra, din 2005. Premierul David Cameron a fost nevoit sa ceara o ancheta pe marginea acestor acuzatii, sustine cotidianul francez Le Monde. Numerele si adresele rudelor victimelor atentatelor din 2005 au fost gasite in cele 11.000 de pagini redactate de catre detectivul privat al revistei. In aceste notite au fost descoperite, de asemenea, numere de telefon apartinand parintilor lui Holly Wells si Jessica Chapman, doua fetite ucise in vara lui 2002. Potrivit The Guardian, politia verifica acum toate faptele diverse de interes din ultimii ani, pentru a vedea daca familiile respective au fost puse sub urmarire. Unul dintre cazurile vizate este si cel al parintilor unei fetite disparute in Portugalia, la varsta de 4 ani, in timp ce se afla in vacanta impreuna cu parintii ei. Este vorba despre celebrul caz Madeleine McCann.

Repercusiunile sunt si politice. Opozitia laburista a obtinut o dezbatere de urgenta de trei ore, miercuri, in Camera Comunelor. David Cameron s-a pronuntat deja pentru lansarea unei anchete independente. Premierul vrea sa afle de ce prima investigatie in legatura cu interceptarile, realizata intre 2005 si ianuarie 2007, nu a permis scoaterea la iveala a dimensiunilor scandalului. Afacerea este delicata pentru Partidul Conservator. Fostul sau director de comunicare, Andy Coulson despre care au precizat anterior ca a fost redactor-sef la News of the World intre 2003 si 2007, a fost nevoit sa demisioneze in ianuarie, dupa ce a fost acuzat ca a stiut despre, dar a acoperit interceptarile. In plus, familia premierului Cameron o invita deseori la resedinta de la tara pe Rebekah Brooks. Or cea care este actualul director general al News International, grupul lui Rupert Murdoch, a fost si ea redactor-sef al News of the World intre 2000 si 2003, in plin scandal Dowler. Rebekah Brooks a negat, marti, ca ar fi fost la curent cu interceptarea mesajelor adolescentei. O dezmintire subrezita de informatii publicate de cotidianul The Independent, care dezvaluie ca jurnalista l-a contactat dintr-un motiv de ordin personal pe unul dintre cei doi anchetatori privati vizati in scandalul Dowler. Ancheta Scotland Yard va trebui sa stabileasca daca, in calitatea ei de redactor-sef, Brooks a aprobat utilizarea bugetului in scopuri ilegale si daca a publicat informatii obtinute pe cai ilegale in mod deliberat.

×