x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena

Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena

de Mediafax    |    09 Ian 2012   •   15:53
Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena

Un tablou cubist de Picasso, pe care artistul il oferise Greciei, ca un omagiu pentru rezistenta acestei tari contra nazismului, un tablou de Piet Mondrian si un desen al unui artist italian din secolul al XVII-lea au fost furate azi, din Pinacoteca nationala din Atena.

Tabloul in ulei al lui Pablo Picasso, un "Cap de femeie", avand dimensiunile de 56 centimetri x 40 centimetri, a fost realizat in 1939, cu 10 ani inainte ca artistul sa il ofere Greciei, "in cadrul unei donatii facute de artistii francezi", a precizat politia locala intr-un comunicat.

Celelalte doua opere de arta furate sunt "Moulin", o pictura a artistului olandez Piet Mondrian datand din 1905, si un desen pe hartie al artistului italian Guglielmo Caccia din secolul al XVII-lea, reprezentand extazul unui sfant.

Potrivit politiei elene, autorii furtului au sustras operele de arta in sapte minute, in cadrul unei operatii bine puse la punct, care a speculat supravegherea insuficienta a cladirii, amplasata chiar in centrul Atenei.

Incepand de duminica seara, hotii au declansat in mai multe reprize sistemul de alarma, jucandu-se cu o usa pe care au reusit anterior sa o tina descuiata, insa fara sa patrunda in cladire, inseland astfel vigilenta paznicului.

Hotii au intrat in cele din urma in cladire, in zori, la peste opt ore dupa prima declansare a sistemului de alarma, au scos picturile din ramele lor, dar au fost prinsi asupra faptului de paznicul cladirii. Acesta a surprins un singur individ, insa nu a reusit sa il captureze.

In fuga sa, acesta a abandonat o alta pictura de Mondrian pe care o furase.

Pinacoteca nationala din Atena a gazduit pana duminica o expozitie despre "comorile ei ascunse", inainte de inchiderea ei, prevazuta pentru lucrari de extindere si reamenajare, concepute tocmai pentru a "conserva mai bine" colectiile de arta expuse.

Fondul muzeului este dedicat artei grecesti de dupa Bizant si pana in zilele noastre, avand si o mica colectie de opere ce dateaza din perioada Renasterii si cateva tablouri de El Greco.

×