x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taifunul Goni, care a lovit statul Filipine cu rafale de 195 km/h, se îndreaptă spre Japonia

Taifunul Goni, care a lovit statul Filipine cu rafale de 195 km/h, se îndreaptă spre Japonia

23 Aug 2015   •   13:30
Taifunul Goni, care a lovit statul Filipine cu rafale de 195 km/h, se îndreaptă spre Japonia

Taifunul Goni, care a devastat nordul statului Filipine provocând alunecări de teren şi inundaţii soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, se îndrepta duminică spre Japonia, relatează AFP.

Goni era aşteptat în cursul serii în apropiere de insula niponă Sakishima.

Duminică după-amiază, taifunul se afla la 240 de kilometri est de Taipei (Taiwan) şi se deplasa spre nord cu o viteză de 30 de kilometri pe oră, a informat centrul de meteorologie din Taiwan.

În nordul statului Filipine, ploile torenţiale au provocat alunecări de teren şi inundaţii în urma cărora cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 17 au fost date dispărute, potrivit celui mai recent bilanţ.

Puternicul taifun Goni care a deversat ploi torenţiale abundente în nordul statului Filipine, a provocat alunecări de teren şi inundaţii soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, au indicat sâmbătă surse oficiale citate de AFP.

Şase persoane au fost îngropate sub avalanşe de noroi şi pietre, iar o a şaptea victimă a fost ucisă de căderea unui arbore, au declarat oficialii filipinezi care au mai raportat doi dispăruţi şi şapte răniţi.

De asemenea, aproximativ 1.700 de oameni au fost evacuaţi, iar o duzina de zboruri interne au fost anulate.

Taifunul Goni, cu rafale care ar putea ajunge până la 195 kilometri pe oră, se îndreaptă acum spre Taiwan, pe care nu-l va atinge în mod direct, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, cotate de AFP.

Ca masură de precauţie unii locuitori care trăiesc pe insule izolate au plecat din acele locuri, la fel ca şi cei 1.700 de turişti care îşi petreceau vacanţa pe Green Island şi Orchid Island.

Forţele armate se află, de asemenea, în stare de alertă, în timp ce se aşteaptă în continuare ploi abundente, în special în regiunile muntoase ale ţării. Şcolile şi birourile au fost închise, iar cursele aeriene interne şi conexiunile de feribot au fost afectate.

Taiwanul fusese deja lovit acum două săptămâni de taifunul Soudelor care lăsase în urmă morţi şi raniţi, precum şi peisaje dezolante.

În China, unde taifunul Soudelor a ucis cel puţin 21 de persoane, au fost evacuate preventiv, acum, cu ocazia trecerii taifunului Goni, aproape 5.000 de persoane din provincia Fujian, iar peste 10.000 ambarcaţiuni au primit avertizarea de a se întoarce în port.

În Japonia, companiile aeriene au anulat unele zboruri, în timp ce taifunul Goni s-a apropiat de sudul arhipelagului nipon. În acest timp, un alt taifun numit Asani, pare să se depărteze de Japonia, relatează AFP.

×