x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taigaua siberiană este distrusă de un incendiu DEVASTATOR

Taigaua siberiană este distrusă de un incendiu DEVASTATOR

03 Sep 2015   •   14:49
Taigaua siberiană este distrusă de un incendiu DEVASTATOR

Incendii gigantice de vegetaţie devastează de câteva săptămâni taigaua siberiană acoperind cu fum gros Lacul Baikal, cea mai mare rezervă naturală de apă dulce de pe planetă, ameninţând sănătatea populaţiei locale, informează AFP.

Fenomenul, care a început în luna aprilie, s-a înrăutăţit în această săptămână cu peste 2.000 km pătraţi de păduri fumegând, adică de patru ori mai mult decât acum o lună, a anunţat agenţia federală a pădurilor într-un comunicat.

Regiunea cea mai afectată este Buriatia din Siberia, unde 36 de incendii distrug în prezent circa 1500 km pătraţi de taiga, zonă mai mult decât dublă decât cea distrusă de foc în California de la începutul anului.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al avanpostului din Buriatia al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, Radna Podpruguina, incriminează sosirea unui val de căldură asociat cu vânturi puternice însă a refuzat să avanseze o dată pentru rezolvarea problemei, spre deosebire de ministrul rus pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Puşkov, care a promis la jumătatea lunii august că incendiile vor fi stinse în câteva zile, remarcă AFP.

Aceste incendii au fost cauzate de mai mulţi factori, spune purtătorul de cuvânt al serviciului forestier din Buriatia, Aleksandra Iegorieva. Chiar dacă vremea caldă şi uscată este o explicaţie, incendiile sunt, de asemenea, rezultatul lipsei de conformitate cu normele de prevenţie instituite de către autorităţi. Unii fermieri din zonă îşi ard deşeurile în mijlocul câmpurilor, provocând declanşarea unor incendii ce pot ajunge incontrolabile.

În aprilie, 34 de persoane au murit în sudul Siberiei din cauza incendiilor forestiere cauzate de imprudenţa fermierilor, iar sute de oameni au rămas fără adăpost.

Potrivit lui Grigori Kukşin, şeful programului împotriva incendiilor al biroului rus al Greenpeace, incendiile au fost deosebit de extinse deoarece autorităţile locale şi municipale nu au reacţionat destul de repede. "Tot ce putem face este să aşteptăm ploaia şi să protejăm oamenii", a spus acesta.

În 2013, preşedintele rus Vladimir Putin criticase guvernul regional pentru neglijarea măsurilor federale anti-incendiu. El criticase, de asemenea, "dogmatismul şi corupţia" din sectorul forestier şi solicitase restructurarea acestuia.

Rusia a fost lovită şi în vara anului 2010 de incendii de pădure cauzate de căldura fără precedent, mai ales în partea sa europeană, în regiunea Moscovei, înregistrându-se atunci, în doua luni, 11.000 de decese suplimentare din cauza fumului, mai notează AFP.

×