x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Țarul Putin proclamă Rusia puternică

Țarul Putin proclamă Rusia puternică

06 Oct 2016   •   11:55
Țarul Putin proclamă Rusia puternică
Sursa foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EPA

Președintele rus, Vladimir Putin, a revendicat, miercuri, dreptul Rusiei de „a fi puternică”, la prima ședință a noii Dume de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), dominată de Rusia Unită, partidul pro-Kremlin, care a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative care au avut loc la 18 septembrie.

În discursul său, rostit în fața a 350 de deputați, Putin le-a cerut acestora „să-și unească forțele pentru a obține dreptul pe care îl are orice națiune, acela de a fi puternică” și pentru a consolida securitatea. „Însă, atunci când afirmăm că vrem să fim puternici, nu vrem să spunem că dorim să creăm un imperiu, nici să impunem cuiva ceva”, a declarat liderul de la Kremlin, care și-a exprimat speranța că „toate partidele reprezentate (în Dumă) ne vor oferi sprijinul legislativ necesar”. Putin a abordat și subiectul alegerilor legislative din 18 septembrie, pe care le-a calificat drept „corecte și transparente”, subliniind că noua Dumă — unde partidul Rusia Unită deține 343 din cele 450 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului rus — este „perfect legitimă”.

Provocări multiple pentru Dumă

Președintele rus a vorbit și despre provocările cu care se vor confrunta noii deputați în plan socio-economic, referindu-se, printre altele, la „obținerea creșterii economice prin eliminarea barierelor legislative care afectează investițiile”. Totodată, Putin le-a cerut deputaților „susținere legislativă pentru a îndeplini obiectivele prioritare, precum finanțarea bugetului de stat pentru aceste proiecte”. Alegerile pentru Duma de Stat s-au încheiat cu o victorie zdrobitoare a partidului pro-Kremlin „Rusia Unită”, care a obținut 343 dintre cele 450 de locuri disponibile. Cu peste două treimi din deputați, Kremlinul va deține acum un control fără precedent asupra Dumei.

Liderul de la Kremlin le-a cerut parlamentarilor ruși să consolideze puterea Rusiei

×