x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheranul, hotărât 'să dejoace comploturile' americane

Teheranul, hotărât 'să dejoace comploturile' americane

14 Iul 2018   •   16:00
Teheranul, hotărât 'să dejoace comploturile' americane

Autorităţile de la Teheran sunt hotărâte "să dejoace comploturile" Statelor Unite împotriva Iranului şi vor oferi agenţilor economici naţionali "valuta necesară" pentru importuri şi exporturi, a asigurat sâmbătă preşedintele iranian Hassan Rouhani, informează France Presse.

În confruntarea cu întărirea sancţiunilor economice americane împotriva Teheranului ordonate în mai de Casa Albă odată cu ieşirea Statelor Unite din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian din 2015, "calea aleasă de Republica Islamică Iran este perseverenţă, rezistenţă", a declarat Rouhani într-un discurs retransmis de televiziunea de stat iraniană.

"De fiecare dată când am reuşit să dejucăm comploturi, poporul şi guvernul au fost alături", a adăugat el, vorbind despre o "coordonare cu poporul şi găsirea unei înţelegeri cu ţările prietene".

"Statele Unite sunt din ce în ce mai izolate cu privire la problema sancţiunilor", a estimat Rouhani, ironizând "politica aventuristă" a preşedintelui american Donald Trump, care nu vizează numai poporul iranian, dar chiar şi pe cei mai apropiaţi aliaţi" ai Statelor Unite.

"Logica ilegală a Statelor Unite nu este susţinută de nicio organizaţie internaţională", a adăugat el.

Rouhani a făcut aceste remarci alături de fraţii Larijani, ayatollahul Sadegh Larijani, şeful autorităţii judiciare, şi Ali Larijani, preşedintele Parlamentului, insistând asupra "unităţii" celor trei "braţe" ale guvernului.

Europenii, Rusia şi China, semnatari ai acordului din 2015, sunt hotărâţi să salveze acest compromis istoric ce limitează programul iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, în ciuda retragerii Statelor Unite. La începutul lunii iulie, ei au confirmat dreptul Teheranului de a exporta petrol şi a rămâne un actor în comerţul internaţional.

Reinstituirea anunţată a sancţiunilor americane a provocat totuşi plecarea marilor grupuri străine revenite să se stabilească în Iran în 2016 după intrarea în vigoare a acordului. Aceasta a contribuit de asemenea la slăbirea considerabilă a monedei naţionale, rialul iranian, care a pierdut aproximativ 50% din valoarea sa în nouă luni faţă de dolar pe piaţa valutară.

Mulţi importatori şi exportatori se plâng de luni de zile că nu au acces la valută pentru a face comerţ cu ţările străine şi activităţile birourilor de schimb sunt interzise de la mijlocul lunii aprilie.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Teheranul comploturi americane