x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teheranul permite Rusiei să atace din Iran

Teheranul permite Rusiei să atace din Iran

de Şerban Mihăilă    |    31 Mar 2017   •   19:00
Teheranul permite Rusiei să atace din Iran
Sursa foto: SERGEI KARPUKHIN / POOL/EPA

Iranul este cel mai mare pericol la adresa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat generalul american Joseph Votel. Comandantul trupelor SUA din Orientul Mijlociu și Asia Centrală consideră că administrația de la Washington trebuie să facă mai mult pentru a anihila ambițiile militare ale Teheranului. Între timp, după vizita lui Rouhani la Moscova, Iranul a anunțat că rușii pot ataca de pe teritoriul său ținte din Siria.

 

În timp ce președintele iranian, Hassan Rouhani, se afla, marți, în prima sa vizită oficială la Moscova, șeful diplomației de la Teheran anunța că, „în funcție de împrejurări”, Rusia ar putea utiliza bazele militare iraniene pentru a lansa raiduri aeriene împotriva insurgenților din Siria. Iranul și Rusia, aliați-cheie ai președintelui sirian Bashar al-Assad, au jucat un rol decisiv, în ultimele 18 luni, în schimbarea cursului conflictului, în favoarea liderului de la Damasc. Vara trecută, avioanele rușilor au decolat de pe un aerodrom iranian pentru a declanșa atacuri contra unor ținte din Siria, într-o acțiune care a marcat prima oară când o putere străină a utilizat o bază militară din Iran, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Raidurile rușilor au încetat apoi brusc, după ce parlamentarii iranieni au denunțat aceste atacuri drept o încălcare a constituției țării, care interzice folosirea de baze militare din Iran de către forțe străine. La vremea respectivă, Ministerul Apărării din Iran a mustrat Moscova pentru că a făcut public aranjamentul încheiat cu oficialitățile de la Teheran. Dezvăluit de Reuters, noul acord la care se pare că au ajuns cele două părți a alarmat Pentagonul. Iranul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii din Orientul Mijlociu, a declarat, miercuri, șeful Centrului de Comandă al SUA, generalul Joseph Votel, în fața membrilor Comitetului pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților, cărora le-a prezentat stadiul actual al campaniei contra organizației teroriste Stat Islamic (SI) în Siria și Irak. Votel supervizează activitatea celor peste 80.000 de militari americani desfășurați în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, precum și operațiunile contra SI din Siria și Irak și acțiunile împotriva talibanilor din Afganistan. În timpul întâlnirii cu reprezentanții Congresului, generalul a calificat comportamentul Teheranului drept provocator și cu potențial „periculos”, scrie „Newsweek”. Votel consideră amenințări la adresa SUA atât activitatea desfășurată de diferite organizații armate, cât și intervenția unor forțe externe ca Rusia și China, solicitând menținerea contingentelor americane în regiunile de conflict, alături de forțele locale.

Iranienii se implică amenințător în zonă

Joseph Votel afirmă că Iranul urmărește să devină „liderul suprem” în Orientul Mijlociu și a ajuns să provoce mari probleme în țări precum Irak, Siria, Afganistan, Yemen, Egipt și Pakistan. „În opinia mea, Iranul constituie cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa stabilității în această parte a lumii”, a declarat el. La începutul săptămânii, președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său iranian, Hassan Rouhani, s-au întâlnit la Moscova, sugerând că sunt pe aceeași frecvență de undă în privința soluționării conflictului din Siria. „Din fericire, guvernele noastre au lansat o cooperare eficientă pentru a depăși criza și pentru a distruge teroriștii din Siria”, a declarat Rouhani, la sfârșitul întâlnirii cu Putin, rezumând astfel relațiile actuale dintre Teheran și Moscova.

„În opinia mea, Iranul constituie cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa stabilității în regiune” - Joseph Votel

×