x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TELENOVELĂ BRITANICĂ ÎN ANII ’50/"Vă rog, expulzaţi-l pe amantul român al soţiei mele"

TELENOVELĂ BRITANICĂ ÎN ANII ’50/"Vă rog, expulzaţi-l pe amantul român al soţiei mele"

04 Mar 2009   •   00:00

Drama unui cetăţean britanic, a cărui soţie a fugit la Bucureşti cu un pilot român pe care MI5 intenţiona să îl recruteze ca agent dublu, a fost dezvăluită luni, pentru prima dată, în documentele publicate de Arhivele Naţionale britanice, relatează Belfast Telegraph.



Potrivit unei scrisori expediate de Fred Donovan Ministerului britanic de Interne, acesta le cerea autorităţilor ajutor pentru a-şi readuce soţia acasă.

"Domnul Ionescu a spus că nu va renunţa la a se întâlni cu soţia mea atât timp cât ea doreşte să îl vadă. Soţia mea este atât de îndrăgostită, încât spune că nu poate renunţa la el, deşi am implorat-o să încerce să facă acest lucru", potrivit scrisorii lui Donovan.

"Cred că singura şansă de a-mi salva căsnicia şi de a recâştiva afecţiunea soţiei mele pentru a asigura viitorul copiilor mei este de a-l scoate pe acest bărbat din viaţa soţiei mele. Şi aceasta este şi singura ei şansă ­ cred că el va distruge tot ce este decent în viaţa ei dacă relaţia va continua", continuă Donovan.

Cuplul avea în perioada respectivă trei copii, în vârtsă de 14, opt şi respectiv trei ani, dintre care doi erau adoptaţi. Doamna Donoval l-a întâlnit pe Alexandru Ionescu în 1956, când a început să lucreze pentru cafeneaua pe care acesta o deţinea. Bărbatul a fost pilot al companiei aeriene române până în 1940, când a acceptat un post în cadrul Ministerului Aviaţiei, înainte de a pilota timp de patru ani aeronave de internvenţie medicală în Rusia.

În 1947, Ionescu s-a mutat în Marea Britanie, fiind luat imediat în considerare de MI5 în vederea recrutării ca agent dublu, dar relaţiile sale cu Partidul Comunist Britanic au determinat autorităţile britanice să renunţe la acest plan. "Este un personaj preocupat numai de propriul interes, care nu pare să ne fie de folos nici nouă, nici ruşilor", se arată într-o notă.

La scurt timp, relaţia sa cu doamna Donovan s-a încheiat. La două săptămâni după ce aceasta a plecat în România, şi-a sunat soţul spunându-i că vrea să se întoarcă acasă. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe