x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temperatura oceanelor a depășit în februarie cel mai mare nivel din istorie. Coralii sunt în pericol

Temperatura oceanelor a depășit în februarie cel mai mare nivel din istorie. Coralii sunt în pericol

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   11:00
Temperatura oceanelor a depășit în februarie cel mai mare nivel din istorie. Coralii sunt în pericol

Oceanele lumii au ajuns la cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată. Specialiștii au stabilit că în februarie a fost depășit recordul de temperatură înregistrat anul trecut. Recifele de corali se află în pragul unui șoc termic masiv și potențial letal, avertizează experții.

Noile date ale Serviciului European Copernicus pentru Schimbări Climatice arată că temperatura medie globală a suprafeței mării în februarie a fost de 21,06 C, mai mare decât recordul anterior de 20,98 C stabilit în august anul trecut, potrivit Sky News.

Stresul termic poate determina coralii să îndepărteze algele colorate care trăiesc în țesuturile lor. Fără alge, coralii devin albi și sunt vulnerabili la boli și înfometare și, în cele din urmă, mor, explică specialiștii.

„Ne aflăm practic în pragul celui mai grav eveniment de albire din istoria planetei”, a declarat, pentru Reuters, Derek Manzello, coordonatorul Coral Reef Watch de la NOAA.

Datele arată că și temperatura medie globală a aerului a doborât recordul din februarie. S-a ajuns la 13,54C cu 1,77 C peste estimarea mediei pe termen lung.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: temperatura oceanelor coralii pericol