x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiune în Marea Chinei de Sud. Paza de coastă a Chinei a blocat câteva nave filipineze

Tensiune în Marea Chinei de Sud. Paza de coastă a Chinei a blocat câteva nave filipineze

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2023   •   19:00
Tensiune în Marea Chinei de Sud. Paza de coastă a Chinei a blocat câteva nave filipineze
Sursa foto: Hepta

Paza de coastă a chinezilor a blocat mai multe nave filipineze care se aflau în Marea Chinei de Sud și se îndreptau spre un teritoriu disputat de China și Filipine.

Paza de coastă a Chinei a anunțat duminică faptul că a blocat „în mod legal" vapoarele filipineze care transportau „materiale de construcție ilegale" către o navă de război aflată pe un banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

În ultimele luni, China și Filipine au avut numeroase conflicte, în special în zona Second Thomas Shoal, care face parte din Insulele Spratly.

Filipine a trimis provizii trupelor staționate pe o navă de transport din cel de-Al Doilea Război Mondial, transformată în avanpost militar pe bancul de nisip. În replică, Garda de Coastă a Chinei a trimis nave pentru a bloca misiunile de aprovizionare.

Săptămâna trecută, armata filipineză a cerut Chinei să înceteze acțiunile sale „periculoase și ofensive", după ce o navă a marinei chineze a urmărit și a încercat să taie calea unui vapor al marinei din Filipine care efectua o misiune de aprovizionare.

China a avertizat Filipine împotriva unor noi „provocări", afirmând că astfel de acte îi încalcă suveranitatea teritorială.

China revendică suveranitatea asupra Mării Chinei de Sud, eliminând astfel zonele economice exclusive ale Vietnamului, Filipinelor, Malaeziei, Bruneiului și Indoneziei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a stabilit că revendicările Chinei nu au niciun temei juridic.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China filipine