x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni China-SUA. Beijinul reacționează dur la o posibilă vizită în Taiwan a șefei Camerei Reprezentanților

Tensiuni China-SUA. Beijinul reacționează dur la o posibilă vizită în Taiwan a șefei Camerei Reprezentanților

19 Iul 2022   •   16:50
Tensiuni China-SUA. Beijinul reacționează dur la o posibilă vizită în Taiwan a șefei Camerei Reprezentanților

China reacționează dur la o posibilă vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, anunțată pentru luna august. Autoritățile de la Beijing avertizează că vor lua ''măsuri puternice'' dacă Nancy Pelosi se va deplasa la Taipei, scrie Reuters.

"Dacă partea americană continuă cu obstinaţie în această direcţie, China va lua categoric măsuri ferme şi puternice pentru a-şi apăra cu tărie suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian, care a precizat că vizita a înaltei oficialităţi americane ar "submina grav suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei".
"Statele Unite trebuie să fie integral responsabile pentru toate consecinţele provocate de acest lucru", a spus Lijian.

Financial Times a scris că vizita șefei Camerei Reprezentanților va avea loc în august. Delegația va ajunge și în Indonezia, Japonia, Malaezia şi Singapore şi Hawaii, unde se află Comandamentul SUA pentru regiunea Indo-Pacific.

Însă biroul acesteia și Departamentul de Stat nu au comentat informația. Ministerul taiwanez de Externe a transmis că nu are "informaţii relevante" despre această vizită. 

Nancy Pelosi a vrut să facă  o vizită în Taiwan în luna aprilie dar a fost amânată din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2. Și atunci s-a opus China.  Oficialul american este foarte critic la adresa Beijingului. 

Totodată, China a cerut, ieri, Statelor Unite să anuleze o posibilă vânzare de tehnologie militară către Taiwan, în valoare de 108 milioane de dolari. Însă  SUA înarmează de mulți ani Taiwanul, considerat de Beijing parte a teritoriului chinez, deși SUA nu a recunoscut oficial independența acestei insule pentru a nu supăra China.

 

×
Subiecte în articol: China sua taiwan nancy pelosi