x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Serbia-Kosovo. Belgradul a decis ridicarea nivelului de alertă al forțelor armate

Tensiuni Serbia-Kosovo. Belgradul a decis ridicarea nivelului de alertă al forțelor armate

01 Noi 2022   •   15:25
Tensiuni Serbia-Kosovo. Belgradul a decis ridicarea nivelului de alertă al forțelor armate
Sursa foto: Aleksandar Vuciuc/antena3

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat nivelul de aleră al armatei pentru a face față oricărei situații, a anunțat ministrul Apărării, Milos Vucevic, citat de Tanjug.

"Bineînţeles, nimeni nu vrea niciun fel de conflicte sau războaie, şi nimeni nu intenţionează să joace astfel de jocuri. Serbia este o ţară serioasă şi ia toate măsurile pentru a putea răspunde oricărei situaţii provocatoare şi oricărei potenţiale probleme", a spus acesta. 

Anterior, premierul din Kosovo, Albin Kurti, a decis să mențină decizia de a obliga etnicii sârbi să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare, ceea ce ar putea crește tensiunile din regiune. Statele occidentale au transmis mai multe apeluri acestuia pentru a amâna aplicarea măsurii dar Kurti a refuzat. 

În acest context, ministrul sârb al Apărării a spus că președintele este comandantul-șef al forțelor armate și vrea să protejeze cetățenii țării dar și securitatea sârbilor din Kosovo. 
"Când Serbia vorbeşte despre pace şi stabilitate, acest lucru nu înseamnă că suntem slabi sau laşi, şi că putem fi umiliţi", a spus Vucevic. 

Conducerea din Kosovo vrea să-i oblige pe sârbii din nordul regiunii să schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor, care datează dinainte de anul 1999, cu unele locale. Însă decizia a provocat nemulțumiri puternice și chiar violentă.

SUA și UE susțin independența Kosovo, în pofida opoziției Sârbe, și i-au cerut premierului  Albin Kurti să amâne cu 10 luni aplicarea acestei măsuri, sâîrbii kosovari având termen 60 de zile, începând de la 1 septembrie, să se conformeze. Circa 10.000 de conducători auto trebuie să respecte decizia. 

Kosovo și-a autoproclamat independența în 2008, în urma unui război susținut de NATO și SUA, și în cadrul căruia au murit peste 13.000 de oameni. Circa 50.000 de  sârbi mai trăiesc în nordul Kosovo și resping autoritățile de la Priștina. 
 

×
Subiecte în articol: kosovo serbia armata