x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile escaladează în Crimeea: Guvernul şi Parlamentul, OCUPATE de persoane înarmate

Tensiunile escaladează în Crimeea: Guvernul şi Parlamentul, OCUPATE de persoane înarmate

27 Feb 2014   •   08:56
Tensiunile escaladează în Crimeea: Guvernul şi Parlamentul, OCUPATE de persoane înarmate
UPDATE 10:05 - Clădirile Parlamentului şi Executivului din Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea din Ucraina, se află sub controlul forţelor de autoapărare a populaţiei vorbitoare de limba rusă din regiune, anunţă Ria Novosti.

Atât pe clădirea parlamentului din Crimeea, cât şi pe cea a executivului au fost arborate drapelele Rusiei. Alături continuă să fluture steagul republicii autonome Crimeea. Premierul Anatoli Mohliov a precizat, pentru AFP, că este vorba de 50 de bărbaţi echipaţi cu "arme moderne", care i-au împiedicat pe angajaţi să intre în clădirile publice din Simferopol.
-------------------------------------------

Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului şi al cabinetului de miniştri din Crimeea, regiune cu o populaţie majoritar rusofonă, a anunţat preşedintele Mejlisului etnicilor tătari din Crimeea, Refat Ciubarov, pe pagina sa de Facebook, informează Interfax, conform Agerpres.

'Am fost sunat în urmă cu 20 de minute....Mi s-a spus că sediul Radei Supreme a Crimeii (parlamentul local) şi al guvernului a fost ocupat de persoane înarmate în uniforme fără semne de distincţie. Ei nu au avansat încă nicio cerinţă', scrie acesta în postarea de pe Facebook.

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivşcina/Patria, a declarat, la rândul său, că forţele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane şi care este mobilul acţiunilor lor.

Forţele de securitate ucrainene nu au confirmat încă faptul capturării clădirilor publice din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza şi au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanţă de o zi. În prezent, pe ambele clădiri au fost ridicate drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina.

În faţa clădirii legislativului local a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn şi tomberoane. Clădirea este încercuită de poliţie, dar nu suficient de bine. Cei mai mulţi poliţişti sunt concentraţi în faţa sediului guvernului.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autorităţile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei şi se opun oricărei secesiuni, după cum menţionează joi presa ucraineană.

Cu o zi în urmă, parlamentul din Crimeea a refuzat să discute posibilitatea separării peninsulei de Ucraina.

Miercuri, la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, au avut loc confruntări între manifestanţi pro-ruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene, soldate cu două victime - un bărbat care a murit în urma unui atac de cord şi o femeie ce a murit în busculada creată. Unele media ucrainene consemnează trei victime şi aproximativ 30 de răniţi.

Parlamentul din Crimeea trebuia să se reunească în sesiune de urgenţă pentru a lua în discuţie statutul republicii autonome, dar în cele din urmă a anulat şedinţa.

Pe fondul crizei din Ucraina, Rusia a declanşat pe neaşteptate, miercuri, o verificare a trupelor sale din centrul şi vestul ţării, inclusiv la graniţa cu Ucraina.

×
Subiecte în articol: crimeea tensiuni ucraina rada suprema