x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroare în turnul lumii

Teroare în turnul lumii

de Sînziana Stancu    |    11 Feb 2010   •   00:00
Teroare în turnul lumii
Sursa foto: Ahmed Jadallah/Reuters

La pomul lăudat să te duci cu prudenţă şi, mai ales, caută să nu fii printre primii curioşi. Cam aşa se poate descrie în parabole aventura vecină cu moartea de care au avut parte unii dintre primii turişti care au vizitat faimosul turn de 828 de metri din Dubai, Burj Khalifa, cel mai înalt din lume.



În timp ce turiştii stăteau la rând să ia ascensorul ca să coboare de la etajul 124, căruia i se mai spune şi "platforma de observaţie", pentru că oferă o inedită şi amplă vedere panoramică a zonei, s-a auzit o bubuitură "ca o mică explozie" şi zgomot de sticlă spartă, în casa liftului, scrie The Times în ediţia electronică.

Într-unul dintre ascensoarele turnului, 15 pasageri au rămas blocaţi între etaje aproape trei sferturi de oră, până când au fost scoşi de-acolo, prin casa liftului, cu o scară mobilă. Încă vreo 60 de turişti de la acelaşi etaj, care auziseră şi ei bubuitura, au fost lăsaţi pe platformă fără nici o explicaţie, în timp ce gărzile de securitate ale turnului le spuneau că nu s-a întâmplat nimic.

SECRETOMANIE
Lor li s-au alăturat şi turiştii speriaţi care coborau din turn cu un ascensor învecinat cu cel avariat, care stătuseră şi ei suspndaţi între etaje, câteva minute, până să fie aduşi pe platformă.

Toate acestea se petreceau în duminica de 7 ianuarie, iar turnul ce se bucurase la începutul anului de inaugurare extravagantă, cu tam-tam internaţional, a fost închis în aceeaşi zi după incident, accesul pe faimoasa platformă fiind sistat pe termen nedefinit.

Autorităţile au încercat în zadar să treacă totul sub tăcere. Au fost forţate să dea explicaţii, după ce turiştii dezamăgiţi au făcut coadă ca să-şi recupereze banii cheltuiţi pe "cele mai mari atracţii" ale turnului - platforma de observaţie şi lifturile cele mai rapide din lume, ce pot ajunge în vârful turnului într-un minut. Constructorul turnului, EMAAR, a dat vina pe "traficul neaşteptat de aglomerat" din turn, abia apoi vorbind despre "mici probleme la reţeaua electrică" a turnului. Turnul era marea speranţă a micului oraş-stat de a scăpa de falimentul financiar.

×
Subiecte în articol: externe