x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroristii le-au promis ca vor trai

Teroristii le-au promis ca vor trai

19 Iun 2004   •   00:00

America retraieste emotia atentatelor de la 11 septembrie 2001, dupa ce comisia care ancheteaza atacurile a dat publicitatii o inregistra-re audio a teroristilor care au deturnat primul avion.

ANCA ALDEA

"Avem mai multe avioane! Pastrati-va calmul si totul va fi bine! Ne vom intoarce la aeroport", Acesta a fost mesajul pe care Mohamed Atta, liderul piratilor aerului de la 11 septembrie 2001, l-a transmis pasagerilor din Boeingul 767, primul avion care a intrat in turnul de nord al World Trade Center. Cuvintele lui Atta au fost inregistrate de catre turnul de control de pe aeroportul din Boston, prin dispozitivul de emisie-receptie de la bordul aeronavei.

"AVEM MAI MULTE AVIOANE". Dupa cateva secunde, teroristul a revenit: "Avem mai multe avioane! Sa nu miste nimeni! Totul va fi in ordine! Daca incercati sa faceti vreo miscare, va veti pune in pericol si pe voi, si avionul! Stati calmi!".

Zece minute mai tarziu, aceeasi voce s-a adresat din nou pasagerilor: "Nu va miscati, va rog! Ne vom intoarce la aeroport. Nu incercati sa faceti vreo miscare stupida!".

HAOS. Inregistrarea a fost facuta publica o data cu raportul comisiei independente care investigheaza atacurile teroriste de la 11 septembrie. Potrivit documentului, armata SUA si Admi-nistratia Aviatiei Federale au fost luate prin surprindere si s-au dovedit nepregatite pentru a face fata deturnarilor de avioane de la 11 septembrie, care au lasat in urma aproape 3.000 de cadavre, alte cateva mii de raniti si un numar inestimat de rude, prieteni, apropiati... in lacrimi.

CU INTARZIERE. Televiziunea CNN sustine ca Biroul de aparare aeriana din sectorul de nord-est a fost anuntat, la 8:37 dimineata, cu doar noua minute inainte ca avionul in care se afla Atta sa intre in turnul de nord al WTC, despre deturnarea aeronavei. Doua avioane de lupta F-15 au fost autorizate sa decoleze de la baza aeriana din Massachusetts, dar ele s-au ridicat in aer abia la 8:53 dimineata, ora New York-ului.

Bush Jr. e "Gica-Contra"

Dupa ce comisia a demonstrat ca Saddam nu a avut legaturi cu Al-Qaeda, presedintele Bush a iesit la rampa insistand din nou pe relatia intre dictatorul de la Bagdad si ben Laden. Seful Casei Albe a precizat ca nu a declarat niciodata ca Saddam a avut un rol in atacurile de la 11 septembrie. Afirmatia lui Bush este insa cu dus si-ntors. In 2003, cand expertii ONU nu au gasit arme de distrugere in masa in Irak, Casa Alba a invocat legatura intre Saddam si Al-Qaeda.

×
Subiecte în articol: externe