x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroristul de la Lockerbie, eliberat pentru petrol şi gaze

Teroristul de la Lockerbie, eliberat pentru petrol şi gaze

de Irina Cristea    |    31 Aug 2009   •   00:00

Guvernul britanic a considerat că eliberarea libianului condamnat pentru atentatul de la Lockerbie ar servi intereselor economice ale Regatului Unit.



Potrivit Sunday Times, care citează o serie de scrisori între oficialii mai multor ministere, Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi a devenit eligibil pentru eliberare pe caz de boală nu atât din considerente umanitare, cât din calcule de afaceri. Contextul este impasul în care ajunseseră negocierile între compania British Petroleum şi autorităţile din Libia. O afacere de milioane de lire sterline bătea pasul pe loc. Surpriză: negocierile s-au deblocat la foarte scurtă vreme după ce guvernele au bătut palma în afacerea al-Megrahi.

ÎNTRE MINIŞTRII JUSTIŢIEI

Scrisorile au circulat pe ruta Jack Straw (ministrul britanic al Justiţiei) - Kenny MacAskill (omologul său scoţian). De altfel, MacAskill a luat decizia formală de a-l elibera pe libianul condamnat pentru atentatul asupra unui avion care s-a prăbuşit, în decembrie 1988, în zona localităţii Lockerbie din Scoţia. Explozia aeronavei Boeing 747 a dus la moartea a 270 de persoane.

Din scrisorile dintre demnitari reiese clar că decizia de a-l include pe Megrahi într-o înţelegere cu Libia s-a luat la Londra pentru apărarea intereselor naţionale britanice.

Este vorba despre interese ce "valorează în jur de 15 milioane de lire sterline, reprezentând potenţialul unor exploatări petroliere şi de gaze naturale pe care firma BP le-ar putea realiza pe teritoriul libian. Anunţul privind un acord între cele două state a fost făcut în mai 2007. Şase luni mai târziu, documentul nu fusese ratificat. Totul s-a deblocat după ce britanicii au fost de acord să îl pună pe Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi pe lista prizonierilor eligibili pentru eliberare.

×
Subiecte în articol: externe