x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară

Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară

de Mediafax    |    12 Apr 2012   •   10:17
Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară

Liderul nord-coreean Kim Jon-il, decedat in decembrie, isi indeamna tara, in testamentul pe care l-a lasat, sa continue sa dezvolte arme nucleare, biologice si rachete balistice, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Sa aveti in vedere ca dezvoltarea permanenta si mentinerea de arme nucleare, rachete balistice si arme biologice este singurul mod de a mentine pacea in peninsula coreeana. Sa nu lasati niciodata garda jos", scrie fostul lider, potrivit saptamanalului Shukan Bunshun.

Potrivit acestei reviste, Lee Yun-keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), a aflat ultimele dorinte ale lui Kim Jong-il, tatal noului lider nord-coreean Kim Jong-un, printr-o "persoana foarte apropiata de un oficial nord-coreean de rang inalt".

"Lee (Yun-keol) ne-a dat numele si functia sursei sale, iar in acest fel am apreciat ca informatiile de care dispune sunt credibile", a precizat saptamanalul in acest articol.

Directorul NKSIS a lucrat anterior pentru organizatia nord-coreeana insarcinata cu protejarea familiei Kim, unica dinastie comunista din lume, creata de tatal lui Kim Jong-il, Kim Il-sung, pe al carui centenar se pregateste sa il celebreze actualul regim.

Din vremea acestei colaborari, Lee Yun-keol, care traieste in prezent in Coreea de Sud, a pastrat un contact cu oficialul de rang inalt evocat.

Shukan Bunshun, unul dintre cele mai citite saptamanale din Japonia, nu a publicat fotografii ale testamentului, ci a oferit mai multe citate, despre care afirma ca provin direct din documentul original.

AFP l-a contactat pe Lee Yun-keol in mod direct la Seul, iar acesta a confirmat veridicitatea articolului publicat de revista japoneza.

Yang Moo-Jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul, a declarat pentru AFP ca a auzit "zvonuri la Seul referitoare la ultimele dorinte scrise de Kim Jong-il". "Autoritatile sud-coreene s-ar afla in posesia unei copii, iar in prezent ar fi pe cale sa le analizeze", a adaugat el.

Publicarea acestui articol intervine in momentul in care Coreea de Nord se pregateste sa lanseze o racheta cu raza lunga de actiune, cu scopul, potrivit Phenianului, de a amplasa pe orbita un satelit civil de observatie.

Dar Statele Unite si aliatii lor, mai ales japonezii si sud-coreenii, acuza regimul nord-coreean ca, in realitate, vrea sa realizeze un test de racheta balistica.

Sub conducerea lui Kim Jong-il, in perioada 1994 si 2011 Coreea de Nord a procedat la doua teste nucleare, iar potrivit unor observatori noul regim ar putea proceda la un al treilea test imediat dupa lansarea acestei rachete cu raza lunga de actiune.

×