x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May încă mai speră la un acord privind formarea guvernului delegat nord-irlandez

Theresa May încă mai speră la un acord privind formarea guvernului delegat nord-irlandez

27 Feb 2018   •   14:55
Theresa May încă mai speră la un acord privind formarea guvernului delegat nord-irlandez
Sursa foto: WILL OLIVER/EFE

Premierul britanic Theresa May încă crede că se poate ajunge la un acord pentru formarea unui nou guvern nord-irlandez în care puterile sunt împărţite (între unionişti şi naţionalişti), a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a şefei guvernului britanic, relatează Reuters. 

Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat după ce partidul naţionalist Sinn Fein s-a retras din guvernul în care puterile erau împărţite cu Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani. 

Marea Britanie a fost nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a guvernului de la Londra - întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite. 

Theresa May a vorbit cu premierul irlandez Leo Varadkar luni seara. 

"Premierul May a spus că s-a întâlnit săptămâna trecută atât cu Sinn Fein, cât şi cu DUP, şi că ea încă este de părere că există o bază pentru a se ajunge la o înţelegere", a spus purtătoarea de cuvânt citată. 

În ceea ce priveşte Brexitul, Theresa May şi-a exprimat hotărârea de a evita o "frontieră dură" între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda sau între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May acord nord-irlandez