x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţiganii pot fi scoşi din Europa

Ţiganii pot fi scoşi din Europa

de Sînziana Stancu    |    29 Mar 2010   •   00:00

Unul dintre cei mai puternici criminali din comunitatea ţigănească din România, cunoscut după porecla "Breliant", a dat un ordin de urgenţă comunităţii sale din străinătate să nu mai folosească minorii în infracţiuni.

Infractorilor ţigani care terorizează Europa mai ales de când circulă fără restricţii în spaţiul comunitar, li s-a dus vestea până în emisfera sudică. De acolo, ziarul australian ABC News scrie că "Breliant", care se laudă în gura mare că e un un infractor cu pedigree, a avertizat clanurile de ţigani care acţionează în ţările comunitare să nu mai folosească minorii la comiterea de infracţiuni, între care cele mai frecvente sunt furtul şi jaful, pentru că altfel ţigani riscă să fie daţi afară din toate ţările comunitare.

"Breliant" a explicat pentru "Four Corners" că, din cauza ţiganilor infractori, sentimentele împotriva acestei comunităţi este în continuă creştere în ţările UE. "În ultimii 20 de ani, am văzut cum sentimentele împotriva ţiganilor sunt din ce în ce mai puternice, nu numai în Romania, ci şi în toată Europa", a declarat el. "Am mai văzut şi cum criminalitatea minoră se transformă în crime grave şi în crimă organizată", a mai spus interlopul.


BĂNOASE
Ţările preferate de către ţiganii din România sunt Italia şi Spania. La un moment dat, autorităţile italiene din Milano exasperate de crimele ţiganilor au declarat starea de urgenţă şi au organizat şi acţiuni sub acoperire pentru anihilarea bandelor de infractori. În urma acestor operaţiuni au fost arestaţi 19 adulţi, care au fost judecaţi pentru furt şi abuzuri împotriva minorilor.

Din investigaţii, dar şi din unele declaraţii date de bunăvoie de unii dintre minorii ţigani, s-a aflat că micii hoţi pot câştiga prin furt şi jaf sume ce variază între câteva zeci şi câteva sute sau chiar mii de euro.

De pildă, o ţigancă de 13 ani, Daniela, care a ajuns în Spania cu clanul ei şi fură din buzunare la Madrid, a mărturisit că după un "jaf de succes" se alege şi cu 400 de euro.  

Anchete din mai multe ţări au scos la iveală faptul că, în timp ce unii copii de ţigani fură ca să supravieţuiască, cei mai mulţi fac parte din reţele de crimă organizată, iar unii dintre ei ajung să obţină din activităţile lor criminale chiar şi 18-20.000 de euro pe lună. Ţiganii mizează foarte mult pe exploatarea minorilor de până la 14 ani, pentru că în majoritatea ţărilor europene nu pot fi pedepsiţi penal până la această vârstă.

×
Subiecte în articol: externe