x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA, un act de 'război hibrid'

Ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA, un act de 'război hibrid'

13 Dec 2017   •   09:30
Ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA, un act de 'război hibrid'

Amestecul Rusiei în prezidentialele americane din 2016 a fost un act de 'război hibrid' din partea Moscovei, a declarat seful diplomatiei de la Washington, Rex Tillerson.

 

Preşedintele Donald Trump "a repetat de mai multe ori că două ţări ca Rusia şi SUA nu-şi pot permite să nu aibă o relaţie productivă, dar nu este cazul acum şi ştim cu toţii de ce", a subliniat seful Departamentului de stat, făcând un bilant al activitatii sale in aceasta calitate.

"Rusia a invadat un stat suveran, Ucraina", şi, "prin intermediul unui război hibrid", "a ales să intervina în procesul democratic din SUA şi apoi şi din alte ţări", a continuat Tillerson. Rugat să precizeze dacă şi Casa Albă împărtăşeşte acelasi punct de vedere privind rolul Rusiei, un înalt responsabil al Departamentului de Stat a spus: "El este secretarul de stat şi el a raspuns deja".

De regula, sintagma 'război hibrid' este folosită pentru a descrie operaţiunile ruse în Ucraina, prin folosirea serviciilor speciale şi a dezinformării. De mai bine de un an, serviciile americane de informatii sustin că Rusia lui Vladimir Putin a încercat să îi influenţeze pe alegătorii americani în 2016 prin intermediul unor atacuri cibernetice şi printr-o amplă campanie de propagandă.

Acest presupus amestec al Moscovei face obiectul unei anchete federale în SUA, care vizează de asemenea şi suspiciunile privind o înţelegere secretă între Rusia şi echipa de campanie a candidatului Donald Trump, ales în cele din urmă la Casa Albă. AGERPRES.

×