x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Timoşenko, închisoare pentru gazul scump

Timoşenko, închisoare pentru gazul scump

de Sînziana Stancu    |    11 Oct 2011   •   21:00
Timoşenko, închisoare pentru gazul scump

Iulia Timosenko isi va petrece ur­ma­torii sapte ani in inchisoare si nu va putea apoi sa exercite, timp de trei ani, vreo functie oficiala, pentru ca ju­d­­ecatorii ucraineni au gasit-o vinovata ca a pagubit compania nationala de gaz, Naftogaz, importand, in 2009, in vremea cand era premier, la preturi mari, gaz din Rusia, informeaza BBC on­line. Judecatorii Tribunalului din Kiev au decis ca Timosenko a facut "abuz de putere" semnand atunci paguboasele contracte. "In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-mi­nistru (...) si-a folosit autoritatea si prerogativele in scopuri inf­rac­tio­na­le, comitand acte care depasesc clar drepturile si autoritatea sa", a ex­plicat judecatorul Rodion Kireev. Magistratul a subliniat ca aceste acorduri au avut consecinte grave pentru Naftogaz, pierderi de 1,5 miliarde de grivne (echivalentul a 186 de mili­oa­ne de dolari, n.r.)" si ca fostul premier ucrainean a semnat acele acorduri "fara autorizarea Guvernului" pe care il conducea. Judecatorul a mai pedepsit-o pe Timosenko si cu res­tituirea integrala, de 186 de mili­oa­ne de dolari, a presupuselor pier­deri suferite de Naftogaz de pe urma acestor contracte. Totusi, aceste contracte au pus capat unui conflict mai vechi, repetat sistematic, intre Kiev si Moscova, care a perturbat grav la un moment dat o parte din apro­vi­zio­narea cu gaz ru­sesc a Uniunii Europene.

In timp ce judecatorul citea verdictul, Timosenko a intervenit vor­bind in acelasi timp si strigandu-i ca va lupta ca sa-si apere "numele onest", precum si pentru Ucraina, "pana la ultima suflare", adaugand ca "Ucraina s-a intors in vremurile sovietice ale represiunii lui Stalin din 1937". Presei aflate la proces i-a de­cl­a­rat ca va trimite cazul ei Curtii Eu­ropene pentru Drepturile Omului, pentru a-i face dreptate. "Vom lupta pentru apararea numelui meu la Curtea Europeana (pentru Drepturile Omului, n.r.)", a declarat Timosenko. "Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici re­vine la anul 1937", a declarat ea presei, facand referire la epurarile or­ches­trate in acel an de dictatorul so­vie­tic Iosif Stalin. "Procesul si verdic­tul au fost comandate de Ianukovici si arata slabiciunea puterii", a conti­nuat ea, in timp ce audierea era intrerupta. Avocatii sai pledasera ante­rior pentru eliberarea ei si au de­nun­tat procesul ca fiind "politic" si ca ii lip­seste tocmai delictul pentru care fostul premier ucrainean a fost judecat si condamnat. Dupa ce jude­ca­to­rul a incheiat citirea verdictului, simpatizantii ei aflati in sala i-au strigat instantei de judecata "Rusine!".

Aflata in arest preventiv din data de 5 august, Timosenko se bucura de multa simpatie si sustinere din partea UE. Bruxelles-ul s-a declarat de­za­ma­git de verdictul dat fostului premier ucrainean si de modul in care a decurs tot procesul, afirmand ca acest caz risca sa aiba implicatii grave pri­vind aspiratiile de integrare a Ucrai­nei in UE. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a declarat intr-un co­­municat de presa ca verdictul pri­mit de Timosenko arata ca "justitia (din Ucraina, n.r.) este aplicata selectiv in cazurile penale motivate politic".

Timosenko a capatat notorietate internationala ca fiind "eroina Revo­lutiei Portocalii", protestele spontane de strada ce au izbucnit in Ucrai­na dupa fraudarea alegerilor prezidentiale din 2004 si care au dus la instalarea unui regim democratic, in care ea a devenit prim-ministru, iar "to­varasul" ei de lupta, Viktor Ius­cenko, presedintele tarii. Dar in 2010, "roata s-a intors", la putere venind din nou Viktor Ianukovici, care si-a reinstaurat regimul sau autoritar.

Sala mica, judecator tanar, inculpat cu iPad
Sala de judecata unde s-a desfasurat procesul Iuliei Tomosenko abia ma­su­ra 10/6 metri, iar jumatatea din spate era intesata de jurnalisti din toata mass-media, a relatat corespondentul BBC, Daniel Sanford, aflat la fata lo­cu­lui. Judecatorul Rodion Kireyev are numai 31 de ani. El a stat in picioare cat timp a citit verdictul, facand pauze dupa fiecare jumatate de ora. Pe pe­re­tele din spatele sau erau stema Ucrainei si un drapel national, foarte apro­piat de tavanul incaperii. In timpul pauzelor, Timosenko vorbea cu pre­sa si isi indemna sustinatorii sa nu le fie frica de "regimul" lui Viktor Ia­nu­ko­vici, pe care l-a comparat cu cei mai rai ani ai lui Stalin. La judecata, Iuliei Tiosenko i-au fost alaturi sotul, Olexandr Timosenko, si fiica lor, Evghenia Carr. Toata lumea statea in picioare in timpul cat judecatorul a citit verdictul, numai Iulia si membrii familiei sale au ramas asezati. Iulia si fiica sa stateau atat de aproape una de cealalta, incat obrajii li s-au apropiat. Iulia tinea in mana un iPad, dand impresia ca nici nu asculta verdictul, facandu-si de lucru cu iPad-ul si vorbind in soapta cu Evghenia ca si cum nici nu i-ar fi pasat ce se petrece in sala.

×