x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tinerii din Cairo nu renunţă

Tinerii din Cairo nu renunţă

de Anca Aldea    |    07 Feb 2011   •   19:13
Tinerii din Cairo nu renunţă
Sursa foto: /Reuters

150582-reutersgoran-tomasevic-2011-02-07t123248z-1224506724-gm1e7271kza01-rtrmadp-3-egypt.jpgÎn Piaţa Tahrir din capitala Egiptului, protestatarii continuă să manifesteze împotriva regimului. Luni dimineaţă, după o noapte petrecută lângă tancurile Armatei poziţionate la fiecare intrare în piaţă, mii de demonstranţi au cerut din nou demisia preşedintelui şi schimbarea sistemului. Ieri, în jurul prânzului, mai mulţi protestatari tineri au încercat să blocheze accesul funcţionarilor într-o clădire guvernamentală din Capitală, considerată „nucleul” birocraţiei egip­tene, şi au reţinut chiar o persoană care încerca să incendieze această instituţie. Potrivit AFP, protestatarii au reiterat promisiunea că nu vor părăsi Piaţa Libertăţii până când preşedintele Mubarak nu-şi va da demisia. Tot ieri, oraşul Rafah, situat la frontiera cu Fâşia Gaza, a fost scena unui atac cu rachete lansate împotriva unei secţii de poliţie.

În timp ce piaţa din Cairo rămâne ocupată, mişcarea de Opoziţie Fraţii Musulmani a iniţiat un dialog inedit cu regimul, considerând insuficiente re­formele propuse de Guvern. Surse citate de AFP spun că există un consens pentru formarea unui comitet din care vor face parte puterea judiciară şi numeroase personalităţi pu­bli­ce şi care va analiza şi formula amendamente constituţionale.

În ciuda ape­lu­ri­lor premierului egiptean, jurnaliştii străini continuă să fie hărţuiţi de for­ţele de securitate. Ziarul Nepszabadsag a publicat ieri un articol despre ca­zul unui fotoreporter un­gar, tri­mis în Egipt pentru a acoperi eve­nimentele. Arpad Kurucz a fost re­ţinut în Cairo de militari chiar în ziua sosirii în Egipt şi, după nici 24 de ore, a fost trimis înapoi acasă. Potri­vit ziarului, citat de agenţia de ştiri MTI şi preluat de Mediafax, fotoreporterului i s-au ridicat documentele şi telefonul mobil. I s-au legat mâinile, i s-au acoperit ochii şi a fost interogat de mai multe ori înainte de a fi eli­be­rat şi trimis înapoi în Ungaria.

×
Subiecte în articol: externe revolta egipt