x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tiraspol - Ivanţoc, eliberat

Tiraspol - Ivanţoc, eliberat

de George Daniel Ripa    |    29 Mai 2007   •   00:00
Tiraspol - Ivanţoc, eliberat

Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii membri ai "grupului Ilaşcu", urma să fie eliberat aseară de liderii autoproclamatei republici transnistrene.

Libertate pentru "grupul IlaŞcu", după 15 ani

Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii membri ai "grupului Ilaşcu", urma să fie eliberat aseară de liderii autoproclamatei republici transnistrene.

Andrei Ivanţoc, unul dintre membrii "grupării Ilaşcu", urma să fie eliberat aseară de autorităţile regimului comunist de la Tiraspol, la exact 15 ani de la arestare, in 1992. Tudor Petrov Popa, colegul de detenţie al lui Ivanţoc, ar putea fi eliberat in data de 2 iunie, potrivit declaraţiilor lui Valeri Liţkai, cel care, in viziunea comuniştilor transnistreni, ocupă funcţia de ministru de Externe. Cotidianul moldovean Timpul susţinea in urmă cu căteva zile că cei doi deţinuţi politici ar putea fi eliberaţi mai devreme, chipurile la intervenţia Moscovei, informaţie dovedită falsă. Termenele de eliberare ale celor doi romăni erau 2, respectiv 4 iunie. Astfel, nu se poate vorbi in nici un caz de un gest de bunăvoinţă al autorităţilor separatiste, crede Nicolae Mircea Năstase, corespondentul Radio Romănia Actualităţi.Â

In 2004, o decizie extraordinară a CEDO hotăra, in urma unui proces intentat de către Ilie Ilaşcu, in numele tuturor deţinuţilor din grupul său, că Moldova şi Rusia trebuie să ia toate măsurile pentru punerea in libertate a cetăţenilor moldoveni deţinuţi de regimul separatist, insă fără nici un efect. Cei patru membri ai grupului Ilaşcu - Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa - au fost arestaţi in 1992, sub acuzaţia de comitere de acte teroriste in timpul războiului civil.

In urma deciziei unui tribunal transnistrean, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de inchisoare, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa la 15 ani de inchisoare. Pănă la urmă, Ilie Ilaşcu a fost eliberat in 2001, după opt ani de detenţie, iar Alexandru Leşco in 2004, după expirarea termenului de detenţie la care a fost condamnat.

×
Subiecte în articol: externe ivanţoc ilaşcu ila