x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tiraspol - Smirnov se năpusteşte din nou asupra copiilor

Tiraspol - Smirnov se năpusteşte din nou asupra copiilor

de Vitalie Calugareanu    |    04 Sep 2007   •   00:00

Mai multe clase cu elevi de la liceul romănesc "Lucian Blaga" din Tiraspol au inceput noul an şcolar fără manuale. Vameşii transnistreni au sechestrat un lot de 900 de manuale transportate de Ministerul Educaţiei de la Chişinău cu automobilul directorului liceului, Ion Iovcev.

Administraţiei liceului i s-a reproşat că in Transnistria nu se tipăresc asemenea manuale, motiv pentru care acestea urmează a fi examinate "pentru a nu admite agitaţie contra republicii moldoveneşti nistrenene".

ILEGAL? La răndul său, Comitetul vamal al Transnistriei susţine că persoanele care transportau lotul de manuale au incălcat legislaţia transnistreană. "Ei trebuiau să achite o taxă de devamare de 100 procente, pe care autorităţile transnistrene o aplica tuturor mărfurilor importate din Republica Moldova, in calitate de măsură de răspuns la blocada economică", susţin autorităţile vamale transnistrene.

Avocatul parlamentar, Iurie Perevoznic, a solicitat Ministerului Educaţiei, Ministerului Reintegrării de la Chişinău şi Misiunii OSCE să utilizeze toate mijloace posibile pentru soluţionarea acestei probleme şi neadmiterea lezării drepturilor la educaţie elevilor liceului "Lucian Blaga".

Directorul liceului, Ion Iovcev, ne-a comunicat că elevii care s-au inscris anul acesta in clasa a I-a au inceput studiile fără Abecedar. Lotul de manuale repartizate de Ministerul Educaţiei de la Chişinău nu a ajuns pe malul stăng al Nistrului şi actualmente se află in satul Varniţa.

  • Chişinău

×
Subiecte în articol: externe