x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tony Blair, acuzat de atitudine "linguşitoare" faţă de SUA

Tony Blair, acuzat de atitudine "linguşitoare" faţă de SUA

14 Dec 2009   •   00:00
Tony Blair, acuzat de atitudine "linguşitoare" faţă de SUA

Implicarea Marii Britanii în războiul din Irak a fost o urmare a atitudinii "linguşitoare" a fostului premier Tony Blair faţă de Statele Unite şi a incapacităţii clasei politice de a spune adevărul, a declarat, astăzi, un fost procuror general, citat de cotidianul The Times.



Sir Ken Macdonald, director al serviciului de procuratură publică până în 2008, l-a acuzat pe Blair că s-a angajat într-un "subterfugiu alarmant" cu George Bush şi a indus în eroare poporul britanic, implicându-l într-un război pe care nu îl dorea. Aceasta reprezintă probabil cea mai gravă acuzaţie emisă de un fost funcţionar public la adresa lui Tony Blair.

Eroarea fundamentală a fostului prim-ministru a fost atitudinea sa de linguşeală faţă de cei care deţineau puterea, a continuat Macdonald. "Poate că pare ciudat la un om care a băut atât de mult din acea băutură care îţi schimbă starea interioară acasă. Dar Washingtonul şi-a întors capul şi nu a putut să reziste scenei sau strălucirii pe care i-o dădea", a spus fostul oficial, adăugând că afirmaţiile lui Blair potrivit cărora el a făcut ceea ce credea că este corect reprezintă o "apărare narcisistă".

Sir Ken Macdonald a elogiat sacrificiul militarilor care şi-au pierdut viaţa din cauza "unui prim-ministru pierdut în preamărire de sine şi a unei clase conducătoare prea închise pentru a spune adevărul în faţa puterii".

Intervenţia fostului procuror general are loc după ce Blair a declarat, într-un interviu pentru postul BBC, că ar fi fost în favoarea înlăturării lui Saddam Hussein de la putere din Irak indiferent dacă acesta deţinea sau nu arme de distrugere în masă.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe