x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tony Blair nu vrea să îşi autoevalueze şansele la preşedinţia Consiliului European

Tony Blair nu vrea să îşi autoevalueze şansele la preşedinţia Consiliului European

19 Noi 2009   •   00:00

Fostul premier britanic Tony Blair a refuzat să îşi evalueze şansele de a deveni preşedinte al Consiliului European. Astăzi, la întâlnirea liderilor UE de la Bruxelles, ar urma să fie desemnată prima personalitate care va ocupa această funcţie, relatează AFP.



Considerat mult timp favorit pentru viitoarea preşedinţie europeană, britanicul, care a participat la Londra la un forum pentru a promova investiţiile în Sierra Leone, nu a evocat public viitorului său politic. Întrebat de doi jurnalişti, dacă este de părere că liderii europeni ar greşi dacă ar alege o personalitate puţin cunoscută pentru a conduce Europa, Tony Blair a evitat cu umor răspunsul. "Cred că astăzi mă voi concentra pe Sierra Leone", a declarat el zâmbind.

Şi chiar dacă premierul britanic Gordon Brown şi-a susţinut public de mai multe ori predecesorul pentru această funcţie, Blair nu a confirmat niciodată oficial că este candidat la preşedinţia Consiliului European. "Nu ne-am pronunţat niciodată asupra chestiunilor legate de Uniunea Europeană", precizează biroul fostului premier.

Şansele sale de a fi desemnat primul preşedinte al UE par să fi scăzut în ultimele săptămâni, în condiţiile în care numeroase ţări au obiectat că decizia sa de a implica Marea Britanie în războiul din Irak, alături de Statele Unite, îi pătează bilanţul. În schimb premierul belgian Herman Van Rompuy pare să fie bine plasat, potrivit experţilor, în timp ce şi fostul preşedinte leton Vaira Vike-Freiberga şi-a depus candidatura.

Tony Blair, în prezent reprezentant al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, părea relaxat miercuri, după ce  avut o primire călduroasă la conferinţa consacrată Sierrei Leone.

×
Subiecte în articol: externe