x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tortura CIA: Nici britanicii nu se simt bine

Tortura CIA: Nici britanicii nu se simt bine

de Marina Constantinoiu    |    14 Dec 2014   •   16:57
Tortura CIA: Nici britanicii nu se simt bine

Publicarea raportului Senatului SUA privind folosirea torturii de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) în cazul unor presupuşi terorişti a determinat o creştere a apelurilor în Regatul Unit de a se face lumină în legătură cu acţiunile serviciilor secrete britanice în războiul împotriva terorismului alături de aliaţii lor americani.

Aliaţi apropiaţi ai americanilor, britanicii au mers împreună în campaniile din Irak şi Afganistan. Numeroase întrebări aflate în suspensie au fost relansate brusc în legătură cu rolul jucat, după atentatele din 11 septembrie 2001 în SUA, de MI5 şi MI6, serviciile de informaţii interne şi externe britanice. În 2010, premierul britanic David Cameron recunoştea faptul că există “semne de întrebare în legătură cu gradul de colaborare a agenţilor britanici cu serviciile secrete străine care îi tratează într-un mod necorespunzător pe deţinuţi”.

Anchetă

Judecătorul Peter Gibson a fost însărcinat cu dificila misiune de a întreprinde o anchetă independentă. Dar, din lipsă de mijloace suficiente, raportul, publicat în decembrie 2013, mai mult punea întrebări decât aducea răspunsuri. El părea o dovadă a neputinţei faţă de o administraţie ce nu prea era dispusă să-şi divulge secretele, cu atât mai mult cu cât ele se refereau la principalul său aliat.

Comisia parlamentară privind serviciile secrete şi securitatea (ISC) a preluat dosarul şi ar urma să-şi prezinte concluziile la sfârşitul lui 2015.

Oare serviciile secrete britanice au mâinile curate? Printre cei care răspund negativ se numără etiopianul Binyam Mohamed. Deţinut la Guantanamo timp de peste patru ani, el a afirmat că un membru al MI5 a furnizat întrebările în timpul interogatoriilor însoţite de tortură.

De asemenea, Regatul Unit a fost acuzat de complicitate la răpire de către Abdelhakim Belhaj, fost jihadist devenit comandant militar la Tripoli după căderea regimului lui Moammar Gaddafi în 2011.

În octombrie, Curtea de Apel din Londra a estimat că există motive temeinice pentru a urmări în justiţie autorităţile britanice. “Ştim că Regatul Unit a fost complice al CIA în cazuri de tortură şi transfer de deţinuţi”, a acuzat Donald Campbell, purtător de cuvânt al Reprieve, o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului.

“În acest moment, Regatul Unit acţionează ca cineva care nu îndrăzneşte să deschidă o uşă, de teamă c-ar putea descoperi ce se află în spatele ei”, a declarat Tom Davies, un responsabil al organizaţiei Amnesty International.
Amnesty a lansat o petiţie online pentru a cere deschiderea unei anchete judiciare care a obţinut peste 14.000 de semnături vineri dimineaţa.

Metode “dezgustătoare”
Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut că agenţia de informaţii americană a folosit metode de interogare “dezgustătoare”, invocând lipsa de experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor, informează AFP.

“În numeroase privinţe, CIA a avansat pe un teren necunoscut, nu am fost pregătiţi. Aveam puţină experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor şi puţini agenţi erau formaţi pentru (a realiza) interogatorii”, a recunoscut John Brennan. El a afirmat că este “imposibil de ştiut” dacă tortura folosită contra presupuşilor membri ai organizaţiei Al-Qaida a permis să se obţină de la aceştia informaţii valabile pentru a împiedica viitoare atentate.

×
Subiecte în articol: tortura cia