Un tribunal european a condamnat luni cinci medici la pedepse de până la opt ani de închisoare pentru trafic de organe în Kosovo, un caz care datează din 2008 şi ale cărui ramificaţii se întind în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, a informat o sursă judiciară, informează agerpres.ro.
Cea mai grea pedeapsă a fost pronunţată împotriva urologului Lutfi Dervishi - opt ani de închisoare - în timp ce fiul său, tot medic, Arban Dervishi, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare. Alţi trei inculpaţi în acest caz, de asemenea medici, au fost condamnaţi la pedepse mergând de la un an cu suspendare la trei ani de închisoare.
Alţi doi inculpaţi, dintre care un fost important responsabil al Ministerului kosovar al Sănătăţii, Ilir Rrecaj, au fost achitaţi în acest proces deschis în 2011.
În timpul procesului, Ilir Rrecaj a recunoscut că în clinica Medicus, închisă în 2008, au avut loc transplanturi ilegale, însă a negat că ar fi fost implicat.
Toate aceste persoane au fost acuzate de crimă organizată şi exercitare ilegală de activităţi medicale, conform actului de acuzare întocmit de procurorul european Jonathan Ratel.
Conform aceleiaşi surse, peste 30 de prelevări de rinichi şi transplanturi ilegale au fost făcute în clinica Medicus, care a fost închisă în 2008, când a izbucnit scandalul.
Donatorilor, recrutaţi în Europa sau în Asia Centrală, li s-a promis fiecăruia suma de circa 15.000 de euro, în timp ce persoanele care urmeau să primească organele au oferit fiecare până la 100.000 de euro pentru o astfel de intervenţie chirurgicală.
Potrivit actului de acuzare, cetăţeanul israelian Moshe Harel ar fi fost creierul unei reţele de recrutare de donatori şi de primitori de organe, în timp ce medicul turc Yusuf Ercin Sonmez este bănuit că ar fi efectuat transplanturi de organe în clinica Medicus.
Aceşti doi bărbaţi nu se află printre inculpaţii din acest proces, deoarece ei nu au fost puşi la dispoziţia instanţei europene.