x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceaţă în ancheta privind doborârea zborului MH17. Pentru preşedintele Poroşenko, acest incident este un “11 septembrie şi un Lockerbie” ucrainean

Ceaţă în ancheta privind doborârea zborului MH17. Pentru preşedintele Poroşenko, acest incident este un “11 septembrie şi un Lockerbie” ucrainean

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    20 Iul 2014   •   20:07
Ceaţă în ancheta privind doborârea zborului MH17. Pentru preşedintele Poroşenko, acest incident este un “11 septembrie şi un Lockerbie” ucrainean
Sursa foto: ANASTASIA VLASOVA/EPA

Compania aeriană malaeziană Malaysia Airlines pare blestemată, cu două avioane Boeing 777 cu peste 200 de oameni la bord spulberate în câteva luni. Dezintegrarea zborului MH17, joi după-masă, deasupra zonei de graniţă dintre Ucraina şi Rusia, în urma căreia a fost îndoliată şi o familie de români, depăşeşte însă dimensiunile tragediei, interferându-se cu marea politică a lumii. Privind spre cer, în căutarea de răspunsuri pentru această tragedie, comunitatea internaţională îndreaptă degetul arătător către Rusia, care ar fi în spatele rebelilor separatişti din Ucraina prin finanţare, coordonare şi furnizare de logistică. Moscova, la rândul ei, aruncă în cârca Ucrainei responsabilitatea producerii acestei tragedii, afirmând, prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, că aceasta nu s-ar fi petrecut dacă autorităţile de la Kiev nu ar fi lansat o ofensivă la adresa separatiştilor din regiunea Doneţk.


Dubla tragedie

La faţa locului, însă, o dublă tragedie se etalează de joi după-amiază. Zona în care s-au împrăştiat rămăşiţele avionului malaezian, care depăşete 15 kilometri, este lăsată în voia sorţii, nesecurizată, iar ştirile despre recuperarea cutiilor negre ale aparatului, ale căror înregistrări sunt extrem de importante în anchetă, despre jefuirea şi profanarea cadavrelor, ba chiar dispariţia acestora de la faţa locului circulă cu viteza luminii.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţenuik, a declarat, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, că avionul malaezian nu a fost doborât de “gorile bete”, acest gen de operaţiune fiind opera unor profesionişti, capabili să depisteze ţinta şi să lanseze o astfel de rachetă. “Este posibil ca persoanele responsabile să fi venit din Rusia”, a declarat acesta.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat duminică la NBC faptul că este “clar” că sistemul de rachetă utilizat pentru a doborî avionul malaezian în estul Ucrainei provenea din Rusia, denunţând printre altele o situaţie “grotescă” la locul accidentului. Kerry a subliniat printre altele, că există “dovezi circumstanţiale extraordinare” ce sugerează responsabilitatea Rusiei şi a separatiştilor proruşi în acest incident, fără a-i acuza însă în mod direct că au lansat racheta.
El a amintit în acest sens faptul că SUA “ştiu” de unde a plecat racheta în baza unor imagini din satelit şi că “îi cunosc traiectoria”. “Ştim şi ora” de asemenea, a precizat el, menţionând aici şi conversaţiile unor separatişti interceptate pe reţelele de socializare.

Vineri şi sâmbătă, circa treizeci de inspectori ai OSCE, prima echipă internaţională sosită la faţa locului, nu a obţinut decât un “acces limitat” la locul accidentului, întins pe mai mulţi kilometri, presărat cu valize, cărţi, jucării de copii şi paşapoarte.

Gaz pe foc

Trupurile neînsufleţite ale victimelor din avionul malaezian au fost ridicate duminică de la locul prăbuşirii avionului. Această evoluţie toarnă gaz peste foc, în condiţiile care furia creşte în lume împotriva rebelilor şi presupuşilor lor protectori de la Kremlin. La locul prăbuşirii nu mai pot fi văzute bastoanele de marcare a locurilor în care s-au descoperit cadavre, iar pe marginea drumului au fost abandonate măşti de hârtie, mănuşi de latex şi mai multe tărgi. Sâmbătă seară, OSCE a indicat că a numărat la locul prăbuşirii avionului 55 de saci cu victime şi 55 de marcaje pentru cadavre sau rămăşiţe pământeşti, menţionează AFP.

Confuzia în legătură cu locul în care au fost transportate cadavrele este totală.

Un lider de-ai rebelilor, Aleksandr Borodai, a explicat duminică la Doneţk că deplasarea corpurilor neînsufleţite, care a suscitat critici puternice în străinătate, a fost necesară pentru a le proteja de căldură şi de animalele sălbatice. “Ieri am început să deplasăm cadavrele, pentru că nu mai puteam aştepta, din cauza căldurii şi a zonei unde se află mulţi câini şi multe animale sălbatice”, a explicat “premierul” republicii autoproclamate de la Doneţk. “Am mutat cadavrele din respect faţă de familii”, a continuat acesta, precizând că “devenea inuman în anumite condiţii”.

Revista germană Focus vine cu o variantă nouă pentru tragedia zborului MH17. Racheta lansată de la sol nu ar fi lovit avionul malaezian care făcea legătura Amsterdam-Kuala Lumpur, ci ar fi explodat în aer, în preajma aparatului Boeing 777, avariindu-l. Avionul s-ar fi dezintegrat parţial şi s-a prăbuşit, unii dintre pagageri, încă în viaţă, “plonjând” spre moarte conştienţi. Puţin probabil, totuşi, să fi supravieţuit cineva mai mult decât câteva secunde la temperaturile de cel puţin minus 70 de grade, de la o altitudine de 10.000 de metri, la care zbura avionul.

IATA acuză Ucraina

Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian (IATA) consideră că Ucraina este responsabilă de prăbuşirea avionului MH17 al Malaysian Airlines, pentru că nu a închis spaţiul aerian, în contextul conflictului existent cu separatiştii ruşi. “Companiile aeriene depind de guverne şi de autorităţile de control pentru a fi avizate că un spaţiu aerian este disponibil pentru zbor şi ele îşi organizează activitatea în funcţie de aceste limite”, a declarat directorul general executiv al IATA, Tony Tyler, într-un comunicat. Tyler a reamintit, de asemenea, că în acest moment securitatea este cea mai importantă. “Nicio companie aeriană nu trebuie să rişte securitatea pasagerilor săi şi pe cea a aparatului pentru a economisi combustibil”, a continuat oficialul IATA.

Încetarea focului?

Duminică, un lider separatist a cerut o încetare a focului între autorităţile de la Kiev şi republica separatistă de la Doneţk, autoproclamată, pentru ca rebelii să poată “garanta securitatea” experţilor internaţionali în zona prăbuşirii avionului. Apelul riscă să nu fie urmat de efecte, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko cerând mai multor lideri occidentali să recunoască acestă republică şi Republica Populară de la Lugansk drept “organizaţii teroriste”. “Nu vedem diferenţa dintre evenimentele din Ucraina şi 11 septembrie, în SUA, sau tragedia de la Lockerbie”, când un avion care făcea legătura între Londra şi New York a explodat în zbor şi a provocat moartea a 270 de persoane în 1988, un atentat de care a fost acuzată Libia lui Muammar Gaddafi, a subliniat Poroşenko sâmbătă, într-o convorbire cu preşedintele francez Francois Hollande. El a afirmat că se aşteaptă la o “reacţie comună a lumii civilizate”.


Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni


×
Subiecte în articol: avion prabusit ucraina zborul mh17