x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedie pe şine

Tragedie pe şine

de Irina Cristea    |    15 Feb 2010   •   00:00
Tragedie pe şine

Catastrofă feroviară în Belgia, unde două trenuri de călători s-au ciocnit violent într-o gară situată în zona periferică a Bruxellesului. Cel puţin 20 de persoane au murit, fiind vorba despre unul dintre cele mai grave accidente petrecute în această ţară.



Două trenuri care transportau aproape 300 de pasageri, majoritatea navetişti, s-au ciocnit frontal ieri-dimineaţă într-o gară din Halle, o suburbie a capitalei Belgiei. Impactul extrem de violent a provocat moartea a cel puţin 20 de persoane şi rănirea a 150, potrivit bilanţurilor date publicităţii ieri, pe diverse voci, de autorităţile belgiene. Dacă cifrele se confirmă, ar fi vorba despre cea mai neagră statistică înregistrată pe căile ferate din Belgia din 1954, când cel puţin 20 de persoane au murit într-un accident feroviar.

AMPUTĂRI PE LOC
15 centre medicale s-au mobilizat pentru a-i primi şi îngriji pe răniţi. Unii dintre pasageri au suferit intervenţii chirurgicale chiar la locul accidentului, membrii echipelor de intervenţie fiind nevoiţi, în câteva situaţii, să recurgă la amputări pentru a le putea salva viaţa victimelor.



IMPACT DEVASTATOR
Unul dintre trenuri circula pe ruta Quiévrain - Liège, iar celălalt, care a provocat coliziunea, venea dinspre Louvain şi se îndrepta spre Braine-le-Comte. Accidentul a avut loc în mica gară Buizingen.

Ciocnirea celor două garnituri a fost atât de puternică, încât primele două vagoane ale unuia dintre trenuri au fost ridicate, practic, de pe şine, iar primul vagon al celuilalt tren a ajuns sub acestea. "Deodată am simţit că trenul în care mă aflam se loveşte puternic de ceva. Forţa impactului m-a proiectat pe scaunul din faţa mea, fără să fi simţit că trenul ar fi frânat vreun pic. Apoi, în jur, toată lumea a început să ţipe, să plângă, fără să-şi dea seama ce se întâmplase", a relatat, pentru publicaţia La Derniere Heure, un pasager aflat într-unul dintre trenuri.

Din primele evaluări reiese că accidentul s-a produs pentru că una dintre garnituri a ignorat un semnal luminos care îi indica faptul că trebuie să se oprească, transmite Agenţia Belga. Potrivit unui oficial de la operatorul feroviar Infrabel, Bram De Saedeleer, este nevoie de timp pentru lămurirea exactă a cauzelor accidentului. "Distrugerile sunt uriaşe, iar oficiali de la Procuratura generală se află la faţa locului şi supraveghează ancheta. Prioritatea noastră sunt răniţii", a spus el.

Accidentul a dat peste cap traficul feroviar din Belgia, inclusiv legăturile cu alte state europene. Eurostar a anunţat că anulează toate garniturile de pe ruta Bruxelles - Londra, restricţia putând fi valabilă inclusiv azi. De asemenea, circulaţia trenurilor ce fac legătura dintre capitala belgiană şi Paris a fost perturbată, potrivit Agenţiei Belga.

×
Subiecte în articol: externe belgia tragedie feroviara