x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trai pe picior mare.

Trai pe picior mare.

de Sînziana Stancu    |    15 Mai 2011   •   16:05

Arestarea neasteptata a sefului FMI survine tocmai cand presa franceza publica de zor informatii despre "marirea' si gustul pentru lux ale ilustrului economist .

Intr-o fotografie difuzata recent de presa pariziana, cu titlul "Stil de viata', Dominique Strauss-Kahn, ale carui aspiratii la fotoliul de la Elysee, in 2012, sunt arhicunoscute, aparea pregatindu-se sa se urce intr-un automobil de lux, un Porsche Panamera, apartinand unui a dintre consilierii sai in comunicare, Ramzi Khiroun.

Se petrecea cu ocazia unei calatorii ce urma sa-i pregateasca anuntul privind candidatura sa din partea Partidului Socialist in cursa pentru alegerile prezidentiale din Franta, din 2012.

Seful FMI a fost ofensat insa de presa care difuzase fografia respectiva si facuse comentarii despre stilul lui de viata pretentios, care i-a creat imaginea unui politician "de stanga cu sclipici'. Imediat, "DSK' s-a hotarat sa dea in judecata publicatia France Soir, cea care publicase fotografia, motivul invocat de seful FMI fiind acela ca ziarul publicase "informatii false cu privire la stilul sau de viata'.

La ora actuala, DSK este considerat ca fiind cel mai de temut adversar al actualului presedinte francez Nicolas Sarkozy in viitoarea cursa prezidentiala din 2012.

Codul moral al camatariei internationale. FMI le impune angajatilor sai un cod de conduita, prin care li se cere sa respecte legile, precum si "normele cele mai elevate ale comportamentului etic, potrivit valorilor integritatii morale, impartialitatii si discretiei', scrie AFP. Acest cod prevede insa si demiterea angajatilor FMI in caz de "violare grava' a prevederilor lui. Cu toate acestea, in cazul contractului de angajare semnat de Strauss-Kahn, in 2007, cand a fost numit la conducerea FMI si dat publicitatii, este prevazuta o clauza care il avantajeaza. Astfel, Strauss-Kahn ar primi o "indemnizatie de plecare' echivalenta cu 60% din salariul sau anual de director al FMI chiar si in cazul cand nu ar parasi de bunavoie conducerea institutiei, ci ar fi demis in urma unei "violari grave' a vreuneia dintre "poruncile' codului de conduita al angajatilor institutiei internationale.

×