x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria, in colimator

Transnistria, in colimator

de Marina Constantinoiu    |    07 Noi 2005   •   00:00
Transnistria, in colimator

Ministrii de Externe ai Federatiei Ruse, Georgiei si Ucrainei vor veni la Bucuresti, la invitatia omologului lor roman, la numai cateva zile dupa vizita ministrului moldovean al Reintegrarii in Romania. Doua zile de intrevederi la Bucuresti, o tema fierbinte: Transnistria. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, urmeaza sa aiba o intrevedere cu omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, maine. Tot maine, el va lua parte la dineul oferit cu ocazia evenimentului "Prietenii Georgiei", la care va fi prezent si omologul georgian, Gela Bezuasvili. Ziua de miercuri este rezervata discutiilor cu reprezentantul georgian, iar joi la Bucuresti va ajunge seful diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuk.

INTALNIRE. Zilele trecute, ministrul roman de Externe s-a intalnit cu ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, cu care a discutat despre recentele runde de negocieri referitoare la criza transnistreana. A fost prima intalnire cu un martor direct al negocierilor desfasurate la 27-28 octombrie, primele consultari in format "5 plus 2" cu Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori, in problema transnistreana, cu mai putin de o luna inaintea lansarii misiunii europene de asistenta pe frontiera moldo-ucraineana si in avanpremiera Consiliului Ministerial OSCE, care o sa aiba loc la Ljubljana, la inceputul lui decembrie.

CONSENS. Ungureanu a declarat ca, potrivit lui Sova, prezenta SUA si a UE in formatul de negocieri a condus la o calmare a tonului discutiilor. Conform declaratiilor ministrului, citate de Mediafax, in prezent exista un consens de principiu privind democratizarea Transnistriei, gratie unui proces electoral, dar nu cel pe care intentioneaza sa-l organizeze Tiraspolul la sfarsitul acestui an. In plus, partile sunt aproape de un acord referitor la organizarea unei misiuni comune de monitorizare a angajamentelor militare in Transnistria.

ROL
"Romania este in prezent in postura de a furniza «cele mai bune produse politice privind Transnistria» in baza informatiilor obtinute de la surse de prima mana. Analizele realizate de Bucuresti sunt transmise Uniunii Europene, Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite" - M.R. Ungureanu ministrul roman al Afacerilor Externe

PLAN
Asa-zisul plan rus de reglementare a conflictului care face aluzie la federalizarea sau confederalizarea Republicii Moldova este inacceptabil pentru Chisinau, a mai spus Ungureanu, citandu-l pe Sova. Ministrul roman a subliniat ca a aparut deja "un reflex de informare a Bucurestiului", care devine astfel "un partener informal recunoscut". Aceasta face ca Romania sa fie in prezent in postura de a furniza "cele mai bune produse politice privind Transnistria" in baza informatiilor obtinute de la surse de prima mana.
×
Subiecte în articol: externe