x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria: Miliţiile încalcă zonele de securitate şi prosperă din mită!

Transnistria: Miliţiile încalcă zonele de securitate şi prosperă din mită!

25 Noi 2009   •   00:00

Forţele de miliţie din Transnistria încalcă regulile în zona de securitate şi se îmbogăţesc din mită, a afirmat directorul executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (CHDOM), arată unimedia.md.



"De aproape trei luni, podul peste Nistru de la Dubăsari a devenit o bună modalitate de îmbogăţire pentru miliţia" lui Igor Smirnov (liderul transnistrean-n.r.) "şi un adevărat calvar pentru locuitorii din dreapta Nistrului. Încălcând acordurile încheiate cu Chişinăul şi regulile privind poziţionarea structurilor de forţă în zona de securitate, miliţia din stânga Nistrului îşi desfăşoară «activitatea» în zona unde în realitate ar trebui să se afle numai reprezentanţii forţelor de menţinere a păcii", a declarat Teodor Cârnat, directorul executiv al CHDOM.

În prezent, trecerea podului peste Nistru, pentru a ajunge la Dubăsari, presupune parcurgerea mai multor puncte de control: cel moldovean (poliţia Republicii Moldova), cel de menţinere a păcii şi, în cele din urmă, cel criminal (miliţia lui Smirnov). Fiecare dintre aceste "filtre" are câmpul său de acţiune, clar delimitat. Dacă partea moldoveană şi-a respectat în permanenţă angajamentele asumate, acţionând numai în zona stabilită, cea transnistreană continuă să încalce în mod flagrant limitele teritoriale de activitate, extinzându-şi jurisdicţia asupra teritoriului controlat de forţele de menţinere a păcii, a mai adăugat Cârnat.

Potrivit acestuia, în zona de staţionare a forţelor de menţinere a păcii este instalat un indicator STOP, care obligă toţi şoferii să se opreasca în faţa lui. Postul de miliţie este amplasat chiar lângă acel indicator şi, de câte ori cineva din dreapta Nistrului încearcă să treacă peste pod, indiferent dacă se opreşte sau nu în faţa acelui indicator, este obligat, sub diferite pretexte, să dea bani, ca să obţină bunăvoinţa miliţiei şi să evite confiscarea actelor şi chiar arestarea.

Pentru ca în viitor asemenea incidente să nu mai aibă loc şi pentru a garanta exercitarea nestingherită de către toţi cetăţenii Republicii Moldova a dreptului de liberă circulaţie, CHDOM solicită Comisiei Unificate de Control să întreprindă în regim de urgenţă toate acţiunile necesare restabilirii legalităţii în acea zonă.



×
Subiecte în articol: externe