x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transplantul de mustață, printre cele mai solicitate operații estetice în Orientul Mijlociu

Transplantul de mustață, printre cele mai solicitate operații estetice în Orientul Mijlociu

30 Noi 2012   •   15:56
Transplantul de mustață, printre cele mai solicitate operații estetice în Orientul Mijlociu

Obiceiul de a purta mustață, în special în luna noiembrie, este tot mai răspândit în Occident, fiind o modalitate prin care bărbații își arată susținerea față de cei ce suferă de cancer la prostată.

În Orientul Mijlociu, însă, mustața se poartă permanent, iar mustăcioșii se bucură de atât de mult respect încât clinicile de operații estetice sunt pline de bărbați care vor să-și îndesească podoaba facială.

"Pentru bărbații care au un aspect mai tineresc mustața este o modalitate de a-i face să pară mai maturi. Le dă, de asemenea, un aer de profesioniști, de oameni înțelepți”, spune chirurgul plastician Selahattin Tulunay. ”Este o chestiune de prestigiu”, adaugă acesta.

Tulunay, care are o clinică de operații estetice în Turcia, face între 50 și 60 de transplanturi de mustață pe lună. Clienții săi nu sunt doar turci, ci vin din tot Orientul Mijlociu.

De altfel, Turcia a devenit un punct de destinație pentru ”turiștii medicali”, chirurgii plasticieni prosperând de pe urma bărbaților care vor mustăți cu care se pot lăuda.

Procedura folosită este extracţia unitatii foliculare, care presupune extragerea firelor de păr din zone ale corpului în care pilozitatea este crescută (de obicei de la ceafă sau din zona perciunilor) și implantarea foliculilor piloși printre firele de mustață, care capătă volum.

Tulunay spune că majoritatea clienților sunt bărbați cu vârste între 30 și 50 de ani, care vor ca mustața lor să semene cu cele ale personalităților istorice sau ale vedetelor.

Cântărețul turc Ibrahim Tatlises (foto) pare să fie modelul preferat pentru bărbații care vor un transplant de mustață. O astfel de operație costă, în medie, 7.000 de dolari.

Legătura dintre prestanță și mustață datează încă de pe vremea Imperiului Otoman și rămâne o constantă în Orientul Mijlociu. Un incident care arată importanța mustății s-a petrecut în 2008, când, militanții din Fâșia Gaza le-au ras mustățile unor rivali din gruparea Fatah, pentru a-i face de rușine. 

×