x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transplantul de celule stem nu este autorizat în UE

Transplantul de celule stem nu este autorizat în UE

de Carmen Plesa    |    28 Oct 2010   •   00:00

E cea mai mare şi mai scumpă clinică din Europa specializată pe transplantul de celule stem. Mii de pacienţi, cu boli considerate incurabile de medicina clasică, îi calcă pragul anual şi primesc, în schimbul a zeci de mii de euro, speranţa că se vor vindeca în mod miraculos. Este vorba despre Clinica Xcell-Center, din Düsseldorf, care se află în mijlocul unui imens scandal, după ce un copil român de 18 luni a murit în urma injectării de celule stem în creier.

Explicaţiile date de medicii clinicii familiei au fost neclare şi evazive, iar cazul a ajuns în atenţia autorităţilor germane. Un medic de la Xcell-Center este urmărit acum penal pentru moartea copilului român şi pentru faptul că o procedură similară, aplicată unui băiat de 10 ani din Azerbaidjan, l-a afectat pe acesta grav. Până în acest moment, clinica nu a reuşit să furnizeze explicaţii convingătoare referitoare la efectele pe care le-a avut injectarea de celule stem în creierele celor doi copii. Neurochirurgul Michael Sabel, de la Spitalul Universitar din Düsseldorf, a reuşit să-l salveze de la moarte pe copilul din Azerbaidjan, după ce, în urma injectării de celule stem, acesta a suferit o hemoragie cerebrală.

Neurochirurgul a trimis autorităţilor germane o scrisoare în care atrage atenţia că procedura efectuată la Xcell-Center pune în pericol vieţile pacienţilor. Cei care aleg să se trateze la clinici care promit însănătoşirea prin transplant cu celule stem trebuie să ştie că această procedură nu este autorizată în Uniunea Europeană, potrivit The Telegraph. Conform regulamentelor UE, în acest moment transplantul de celule stem este considerat un tratament medical şi poate fi utilizat doar în cadrul unor studii clinice până să-şi dovedească eficienţa şi să fie autorizat.

De o prevedere din 2007 a UE privind acceptarea transplantului de celule stem în cadrul studiilor clinice se folosesc şi centre precum cel de la Düsseldorf. În fapt, clinica trebuie să dovedească până în 2012 că tratamentele sale sunt sigure şi eficiente, pentru a-şi putea continua activitatea. Transplantul de celule stem este interzis în majoritatea ţărilor europene, precum şi în SUA.

×
Subiecte în articol: externe