x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tranzacţiile lui Madoff, în atenţia autorităţilor americane încă din 1992

Tranzacţiile lui Madoff, în atenţia autorităţilor americane încă din 1992

03 Sep 2009   •   00:00
Tranzacţiile lui Madoff, în atenţia autorităţilor americane încă din 1992

Autoritatea americană de reglementare a pieţelor de capital (SEC) ar fi putut să îl demaşte în mai multe rânduri şi de mult timp pe omul de afaceri Bernard Madoff, care a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de amploare, conform unei anchete interne.



Potrivit raportului întocmit de inspectorul SEC (Securities and Exchange Comission) David Kotz şi dat publicităţii miercuri, comisia a lăsat să-i scape mai multe ocazii de a ancheta corect acuzaţiile care-l vizau pe Madoff, în special din cauza "lipsei de experienţă" a personalului însărcinat cu supravegherea operaţiunilor acestuia.

"SEC a fost mai mult decât suficient informată, sub forma unor plângeri detaliate şi argumentate, depuse de-a lungul anilor, pentru a ordona o analiză sau o anchetă completă privind o fraudă piramidală comisă de Bernard Madoff şi (societatea acestuia) BMIS", scrie autorul raportului, citat de AFP. Însă, în pofida faptului că au fost efectuate "trei analize şi două inspecţii, nicio inspecţie sau vreo analiză minuţioasă şi competentă nu a fost efectuată vreodată".

Echipele însărcinate cu aceste controale erau "relativ lipsite de experienţă", iar inspectorii au fost "insuficient pregătiţi", se arată în raport.

Prima plângere în atenţia SEC a fost depusă în 1992. Însă inspecţiile acesteia aveau "ţinte prea restrânse" şi "nicio tentativă serioasă" nu a fost făcută pentru analizarea numeroaselor anomalii din cadrul tranzacţiilor lui Madoff.

Acest raport "arată clar că agenţia a ratat numeroase ocazii să descopere această fraudă", scrie preşedintele SEC, Mary Schapiro, într-un alt comunicat.

"Este un eşec pe care îl regretăm în continuare şi care ne-a condus la o reformare, în numeroase zone, a felului în care regularizăm pieţele şi protejăm investitorii", scria ea.

Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de câteva miliarde de dolari, care a provocat ruinarea a mii de persoane şi instituţii, între care numeroase celebrităţi, organizaţii de caritate şi mari bănci.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe