x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tratament - "Irakul virtual", remediu pentru traumatizati

Tratament - "Irakul virtual", remediu pentru traumatizati

de Anca Aldea    |    20 Feb 2007   •   00:00

Militarii care se intorc din Irak ar trebui introdusi intr-un program special numit "Irakul virtual", care consta intr-o serie de simulari pe computer ale unor situatii carora in realitate soldatii nu le-ar putea face fata, relateaza presa internationala.

OPT MIROSURI. Concret, in timpul programului, pacientul poarta o pereche de casti care proiecteaza imagini create si adaptate cu ajutorul computerului. In imagini apar strazi din orase, mici asezari rurale din desert, interioare de cladiri, convoaie si puncte de control. Simularea este atat de reala incat si sunetul, mirosurile si vibratiile caracteristice fiecarui loc in parte par reale. Exista, de pilda, opt feluri diferite de mirosuri - de praf de pusca, de exploziv, de motorina, de cauciuc ars, de parfum de om, de mirodenii si de friptura de miel.

Oamenii de stiinta americani au dezvoltat aceasta tehnologie virtuala sperand sa combata sindromul stresului post-traumatic (PTSD). Este vorba despre o serie de simulari computerizate ale unor experiente deja traite de soldati in teatrele de operatii. "Militarii pot deveni exagerat de vigilenti si chiar isi pot pierde nivelul emotional. Pot avea chiar probleme serioase cu drogurile sau relatii personale defectuoase", scrie cotidianul britanic Daily Telegraph. Potrivit ziarului, care citeaza surse americane, patru militari ai fortelor SUA, au urmat, dupa revenirea din Irak, un tratament de zece saptamani cu ajutorul tehnologiei virtuale si au inregistrat rezultate deosebite.

10.000 DE DOLARI. Profesorul Albert Skip Rizzo de la Institutul pentru Tehnologii Creative din Sudul Californiei se declara optimist in privinta acestei terapii virtuale. "Cea mai buna metoda de tratate a anxietatilor - frica de inaltime sau de zbor - o reprezinta expunerea graduala, sistematica la stimulii care cauzeaza aceasta anxietate intr-un mediu in care sa gaseasca intelegere, compasiune si sustinere morala. Tratarea sindromului PTSD cauzat de razboi este mult mai dificila, dar noi ne folosim de realitatea virtuala pentru a crea o expunere inchipuita, inventata", spune Rizzo, care foloseste echipamente de circa 10.000 de dolari pentru "Irakul virtual".

Intr-o ora de tratament - cat dureaza o sedinta pacientii sunt incurajati sa povesteasca despre experientele lor deja traite. Ei sunt tinuti sub supraveghere si legati la aparatul care arata bataile inimii. Rizzo povesteste de cazul unei tinere femei de 21 de ani revenita recent din Irak, unde a fost expusa mai multor scene extrem de violente - atacuri sinucigase cu bomba. Dupa trei luni de tratament, femeia a inceput sa-si revina.

Profesorul vorbeste si despre statisticile alarmante potrivit carora 6 la suta dintre militarii britanici cu jumatate de norma si 4 procente dintre militarii cu norma intreaga care au revenit din Irak sufera de PTSD. In Statele Unite, lucrurile sunt mult mai grave, procentele ajungand chiar la 20%, scrie Daily Telegraph.
×
Subiecte în articol: externe