x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tratat rupt, acuze reciproce

Tratat rupt, acuze reciproce

13 Mar 2019   •   18:30
Tratat rupt, acuze reciproce

Moscova a transmis ieri Kievului o notă, ca urmare a încetării Tratatului bilateral de prietenie, în care menţionează ceea ce consideră a fi „încălcările” comise de Ucraina în privința prevederilor tratatului de bază, informează portalul Rbc.ua, citând un comunicat al MAE rus.

Tratatul de prietenie de la 31 mai 1997, potrivit MAE rus, îşi încetează valabilitatea la 1 aprilie 2019, la iniţiativa părţii ucrainene. După cum se menţionează pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse, Ucraina a încălcat în special Art.6 , prin care părţile se angajează să „nu încheie acorduri cu terţe ţări împotriva celeilalte părţi”şi, de asemenea, să nu permită „utilizarea teritoriului său în detrimentul securităţii celeilalte părţi”. Rusia acuză Ucraina că a încălcat tratatul de prietenie în 2004, când a ratificat Memorandumul de sprijinire a operaţiunilor NATO şi, de asemenea, atunci când a operat modificări în doctrina sa militară, care stipulează aderarea la Alianţa Nord-Atlantică drept obiectiv strategic. Mai mult, Rusia denunţă şi modificările aduse recent Constituţiei ucrainene, care consolidează direcţia luată spre aderarea la UE şi NATO. Culmea ironiei este că rușii acuză Ucraina de încălcarea flagrantă a mai multor articole din tratatul de bază, între care „respectarea reciprocă a suveranităţii”, remarcă în schimb publicaţia ucraineană „Zerkalo nedeli”, evocând în acest context anexarea ilegală de către Moscova a Crimeei, în 2014, şi amestecul constant al Rusiei în afacerile interne ale ţării.

La 6 decembrie, anul trecut, parlamentul unicameral ucrainean a aprobat încetarea Tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă.

 

 

×