x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tratatul de la Lisabona / În Cehia, saga ratificării continuă

Tratatul de la Lisabona / În Cehia, saga ratificării continuă

de Irina Cristea    |    26 Feb 2009   •   00:00

Şansele ca Cehia să ratifice Tratatul de la Lisabona înainte să-şi încheie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene par din ce în ce mai scăzute, informează site-ul Euractiv.com. Deşi Camera Deputaţilor a ratificat, luna aceasta, documentul, Senatul amână dezbaterea pe marginea textului. Preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului de la Praga, Premysl Sobotka, a anunţat că Tratatul de la Lisabona va intra pe agenda senatorilor în mai, în loc de aprilie, cum era programat.



Sobotka a spus că Senatul doreşte, în prealabil, să transpună în legislaţia naţională o seamă de prevederi care să preîntâmpine transferul de putere de la nivel naţional la cel european fără consimţământul Parlamentului. Prevederile în discuţie sunt "produsul" formaţiunii de guvernământ ODS, ai cărei membri se opun cu vehemenţă Tratatului.

În orice caz, ratificarea de către Senat a documentului care reformează instituţiile Uniunii Europene pentru ca forul comunitar să poată funcţiona în actuala formulă de 27 de membri nu garantează adoptarea sa de către Cehia. Preşedintele ţării, euroscepticul Vaclav Klaus, a refuzat să spună dacă îşi va pune sau nu semnătura pe document.

×
Subiecte în articol: externe