x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei apropiaţi de-ai lui Sarkozy sunt bănuiţi de spionarea unor jurnalişti

Trei apropiaţi de-ai lui Sarkozy sunt bănuiţi de spionarea unor jurnalişti

de Sînziana Stancu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Trei apropiaţi de-ai lui Sarkozy sunt bănuiţi de spionarea unor jurnalişti

Trei apropiati de-ai presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, un magistrat si primii doi oameni politici ai tarii, vor fi audiati in cursul urmatoarelor saptamani de justitia franceza, care ii banuieste ca au organizat spionarea unor jurnalisti de la cotidianul Le Monde, relateaza AFP.

Seful politiei franceze, Frédéric Péchenard, seful contraspionajului, Bernard Squarcini si procurorul din Nanterre, Philippe Courroye, vor fi convocati de justitie, intr-un dosar conex tentacularei afaceri Bettencourt, de la numele mostenitoarei grupului producator de cosmetice L'Oreal.
Aceste convocari intervin dupa o saptamana de cosmar pentru presedintele Nicolas Sarkozy, cu inmultirea dezvaluirilor din scandalul privind finantarea politica si coruptia. Doi dintre prietenii sai au fost inculpati intr-un dosar care are legatura cu un contract de vanzare de submarine Pakistanului, in anii 1990.

In scandalul spionarii jurnalistilor de la Le Monde, a fost deschisa o ancheta pentru 'afectarea secretului corespondentei prin persoana depozitara a autoritatii publice', ca urmare a unei plangeri depuse de cotidianul francez. Magistratul si-a exprimat imediat "indignarea" fata de o "acuzatie calomnioasa", intr-un comunicat.
Audierea programata pentru jumatatea lunii octombrie in ceea ce-i priveste pe cei doi politicieni s-ar putea solda cu o inculpare, precizeaza AFP.

In cadrul anchetei sale, magistratul parizian insarcinat cu dosarul a interogat un politist, care a explicat ca serviciul sau a efectuat in 2010 o supraveghere telefonica, la cererea cabinetului lui Philippe Courroye, care voia sa obtina date telefonice despre doi jurnalisti ai cotidianului, potrivit Le Monde.

Aceste informatii aveau ca scop sa identifice sursa jurnalistilor in afacerea Bettencourt, un caz politico-financiar legat de numele miliardarei Liliane Bettencourt, mostenitoarea grupului de cosmetice L'Oreal, prezentand un potential stanjenitor pentru putere. Cazul Bettencourt facea parte dintr-un diferend familial intre miliardara si fiica sa. El a degenerat rapid intr-un scandal politico-financiar, cu suspiciuni de favoritism si finantare ilegala, care l-a costat postul pe ministrul Muncii Eric Woerth, la sfarsitul lui 2010. Acesta a fost trezorierul campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy pentru prezidentialele din 2007.
Philippe Courroye a fost criticat dur dupa nominalizarea sa la conducerea Parchetului din Nanterre, exact pentru modul in care a gestionat dosarul Bettencourt.

In Franta, procurorii se afla ierarhic in subordinea Ministerului Justitiei. Ei au posibilitatea sa efectueze anchete, dar, in general, ei incredinteaza cazurile mai sensibile sau mai complexe unor judecatori de instructie independenti.

Convocarea de catre un judecator de instructie a unui inalt magistrat precum Philippe Courroye este un caz fara precedent in Franta, este de parere Uniunea sindicala a magistratilor (USM, sindicat majoritar).
Pe fondul dosarului Bettencourt, fosta contabila a mostenitoarei imperiului L'Oreal, Claire Thibout, a confirmat miercuri pentru presa acuzatiile sale de acordare a unei sume de bani lui Eric Woerth, in calitatea sa de trezorier al campaniei lui Sarkozy.

Doamna Thibout confirma, pentru cotidianul Liberation, ca a retras 50.000 de euro din banca in ianuarie 2007, cu cateva luni inainte de prezidentiale. Ea afirma ca suma ii era destinata lui Eric Woerth. Acesta din urma a dezmintit din nou, miercuri, acuzatiile.

×