Preşedintele american, Donald Trump, a negat că ar fi condiţionat acordarea unui ajutor militar de milioane de dolari Ucrainei de declanşarea unei anchete din partea Kievului asupra fostului vicepreşedinte SUA, Joe Biden, şi a familiei sale, informează agenţia de presă EFE.
Întrebat de jurnalişti la New York, în prima zi a participării sale la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Trump a negat luni că ar fi pus această condiţie preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul convorbirii lor telefonice din 25 iulie.
„Nu, nu am făcut-o. N-am făcut deloc acest lucru”, a spus Trump. „Nu am spus «trebuie să faceţi asta sau eu nu vă voi acorda ajutor». Nu aş fi făcut aşa ceva”, a insistat preşedintele american.
Convorbirea telefonică dintre Trump şi Zelenski a provocat un cutremur la Washington, după ce un informator din cadrul serviciilor secrete americane a făcut un denunţ intern, la 12 august, catalogând drept îngrijorător conţinutul convorbirii lui Trump cu un oficial străin.
Cu toate că nici conţinutul convorbirii şi nici cel al denunţului nu au fost date încă publicităţii, mass-media americane s-au bazat în relatările lor pe scurgeri de informaţii.
Publicaţia „The Wall Street Journal” a publicat vinerea trecută că Trump i-ar fi cerut de opt ori lui Zelenski să colaboreze cu avocatul său personal, Rudy Giuliani, pentru anchetarea lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden, principalul său rival democrat la preşedinţia SUA, pe care îl acuză de legături de corupţie în Ucraina.
Trump a recunoscut deja că a discutat cu Zelenski despre Biden, căruia i-a vorbit despre „corupţi”, dar a negat din nou că a făcut promisiuni sau că a pus condiţii economice.
„Am avut o conversaţie minunată. (..) Aceasta a fost dedicată în special combaterii corupţiei, corupţiei de tot felul care are loc. Ea a fost consacrată îndeosebi faptului că noi nu dorim ca oamenii noştri, precum fostul vicepreşedinte Joe Biden şi fiul său să contribuie la corupţia în Ucraina”, a afirmat Trump, citat de portalul ucrainean Bykvu.com.
„Când sprijinim o ţară, vrem să ne asigurăm că ţara este cinstită. Este foarte important să vorbim de corupţie. Dacă nu vorbeşti despre corupţie, de ce ai da bani unei ţări despre care crezi că este coruptă?”, a spus Trump.
După ultima dezminţire de luni, „The Washington Post” susţine că Trump i-ar fi ordonat directorului pentru buget de la Casa Albă, Mick Mulvaney, să blocheze acordarea a aproape 400 milioane de dolari Ucrainei înainte de convorbirea sa cu Zelenski.
Citând sub rezerva anonimatului oficiali familiarizaţi cu acest dosar, ziarul menţionat scrie că Oficiul de Management şi Buget (OMB), condus de Mick Mulvaney, a transmis apoi ordinul dat de Trump departamentelor relevante.
Fondurile, 250 de milioane de dolari de la Pentagon pentru armament şi 141 de milioane de dolari pentru securitatea maritimă, ambele aprobate de Congres, au fost transferate în cele din urmă Ucrainei, în 11 septembrie.
Potrivit „The Washington Post”, Congresul a fost notificat în februarie, iar apoi, în luna mai, că fondurile urmau să fie transferate, dar în ambele cazuri banii nu au fost furnizaţi.
Acest episod între Trump şi Zelenski a realimentat apelurile opoziţiei democrate de a angaja o procedură de destituire împotriva preşedintelui american, dar lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, se opune încă acestui scenariu.
Potrivit agenţiilor international de presă, Hunter Biden a lucrat din 2014 pentru grupul energetic ucrainean „Burisma Holding”. Tabăra conservatoare americană, care îl suspectează de corupţie, susţine că acesta ar fi beneficiat de protecţia tatălui său, care avea funcţia de vicepreşedinte în acea perioadă.