x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, bănuit de FBI că ar fi omul rușilor

Trump, bănuit de FBI că ar fi omul rușilor

de Şerban Mihăilă    |    14 Ian 2019   •   13:08
Trump, bănuit de FBI că ar fi omul rușilor

În zilele care au urmat demiterii fostului director al FBI, James Comey, de către Casa Albă, Biroul federal pentru Investigații al SUA a devenit atât de îngrijorat de comportamentul președintelui american, încât a demarat o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva acesta acționează de partea Rusiei contra intereselor Statelor Unite. Având implicații explozive, ancheta FBI a fuzionat rapid cu cea a procurorului special Robert Mueller, care investighează suspiciunile de complicitate între ruși și echipa de campanie a lui Trump în alegerile prezidențiale din 2016.

 

„Anchetatori specializaţi în contrainformaţii au examinat dacă acţiunile preşedintelui au reprezentat o posibilă ameninţare pentru siguranţa naţională. Agenţii au încercat să afle şi dacă Trump lucra în mod conştient pentru Rusia sau intrase fără a şti sub influenţa Moscovei”, a scris publicația „The New York Times”, care a făcut dezvăluirea incendiară la sfârșitul săptămânii trecute. Pe lângă componenta de contraspionaj, investigaţia FBI a avut şi un aspect penal, verificându-se dacă demiterea lui James Comey, în mai 2017, a fost o formă de obstrucţionare a Justiţiei, mai scrie publicația, citând surse anonime. Agenţii şi şefii FBI deveniseră suspicioşi în privinţa legăturilor lui Trump cu Rusia încă din timpul campaniei electorale din 2016, dar nu lansaseră nicio investigaţie deoarece nu prea ştiau cum să procedeze într-un caz atât de sensibil și de o asemenea anvergură. FBI a deschis însă ancheta imediat după destituirea lui Comey, care refuzase să-i jure credință președintelui și să pună capăt primelor investigații asupra unei eventuale complicități între Trump și Moscova. În momentul respectiv, Trump tocmai lega în mod public concedierea lui Comey de o investigație privind ingerințele Rusiei în campania prezidențială americană. Robert Mueller a preluat ancheta contra lui Trump la câteva zile după ce FBI o lansase. Ancheta respectivă era doar o parte dintr-o investigație mai amplă, prin care Mueller evaluează o presupusă influențare a scrutinului prezidențial american din 2016 de către Moscova. „Nu este clar dacă Mueller urmărește încă latura de contrainformații a subiectului”, mai scrie publicația. În orice caz, elementele penale și de contrainformații au fost adunate într-o singură anchetă, deoarece, dacă Trump l-a demis pe directorul FBI pentru a bloca investigația în privința amestecului Rusiei, atunci poate fi vorba atât despre o infracțiune, cât și despre un risc la adresa securității naționale, mai scrie ziarul. Divizia de contrainformații a FBI se ocupă direct de probleme ce vizează securitatea națională. 

Trump se dezlănțuie

„Wow, tocmai am aflat din «The New York Times», aflat în picaj, că foştii conducători corupţi ai FBI, aproape toţi concediaţi sau forţaţi să părăsească agenţia din motive foarte rele, mi-au deschis o anchetă, fără niciun motiv şi nicio probă, când l-am dat afară pe acest mincinos de James Comey, un gunoi total”, a scris Trump pe Twitter, sâmbătă. „Comey era un copoi necinstit”, a adăugat el. Trump mai spune că ancheta lui Mueller nu e altceva decât o „vânătoare de vrăjitoare”, menită să-l discrediteze.

 

Dacă Trump l-a demis pe Comey pentru a opri investigaţia, decizia ar afecta securitatea naţională, blocând eforturile FBI de a afla cum a influenţat Rusia alegerile din 2016”.

James A. Baker, fost consilier al FBI

×