x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum speră să-l surprindă democrații pe Trump în „confruntarea secolului”

Cum speră să-l surprindă democrații pe Trump în „confruntarea secolului”

de Şerban Mihăilă    |    27 Iun 2024   •   07:00
Cum speră să-l surprindă democrații pe Trump în „confruntarea secolului”

Invocat deseori în discursurile lui Biden din ultima vreme, „Atotputernicul Dumnezeu” nu va sta pe scenă alături de actualul locatar al Casei Albe, joi seară, în prima dezbatere prezidențială, considerată de mulți „confruntarea secolului”. În schimb, pe podiumul din Atlanta va fi prezent imprevizibilul Donald Trump, aflat încă într-o cursă umăr la umăr cu președintele în exercițiu, în pofida tuturor scandalurilor în care a fost implicat. 

Echipa lui Biden vrea să profite de cea mai importantă dezbatere prezidențială din ultimii ani pentru a prezenta electoratului american un contrast de caracter și de strategie politică. 

În opinia principalilor colaboratori ai liderului de la Casa Albă, acest contrast ar putea decide soarta alegerilor din 2024, în cazul în care americanii îl vor percepe într-un final.

Invocarea Atotputernicului Dumnezeu la dezbaterea din studiourile CNN, din seara aceasta, este întruchiparea uneia dintre glumele preferate ale lui Biden, mai degrabă defensive - ideea că nu trebuie să fie popular pentru toată lumea, ci doar mai acceptabil decât rivalul său, care, din fericire pentru el, este și cel mai radical și imprevizibil fost președinte al timpurilor moderne. 

„Tatăl meu obișnuia să spună: «Joey, nu mă compara cu Atotputernicul. Compară-mă cu alternativa Lui!»”, a repetat Biden, ani de zile, la mitingurile și reuniunile electorale la care a participat, în special la cele din ultima vreme. 

Tâlcul cuvintelor pare să ofere o plasă de siguranță unui președinte cu un grad scăzut de aprobare, care, în mod normal, ar rămâne cu un singur mandat, după ce s-a străduit, aparent fără prea mare succes, să împacheteze în fața alegătorilor, în mod atractiv, realizările din timpul mandatului său. 

„Agent al răzbunării”

Echipa lui Biden îl prezintă pe Trump drept un „agent al răzbunării”, „dezechilibrat” și „infractor”, un personaj total nepotrivit pentru o revenire la președinție, care va avea grijă doar de el, de prietenii bogați și de fanaticii care se opun avortului. 

În schimb, Biden este prezentat drept un bastion al stabilității și un gardian al valorilor democratice ale țării, care se străduiește neobosit să îmbunătățească viața americanilor.

De altfel, echipa de campanie a lui Biden a pregătit terenul pentru confruntarea din Atlanta, găzduită de CNN, printr-un comunicat sugestiv: 

„Dezbaterea de joi va fi unul dintre primele momente din această campanie prezidențială în care o mare parte a electoratului american va avea ocazia să asiste la confruntarea dintre Joe Biden, care luptă pentru poporul american, și Donald Trump, care luptă pentru el însuși, în calitate de infractor condamnat, printr-o campanie nebună de supunere a autorității și de răzbunare!”, a scris directorul de comunicare al echipei lui Biden, Michael Tyler. 

Și copreședintele de campanie, Mitch Landrieu, a evidențiat contrastul dintre cei doi candidați, în cadrul emisiunii „Meet the Press”, de la NBC. „Poporul american trebuie să se gândească la înțelepciunea, caracterul și judecata persoanei pe care o va numi pentru a conduce America nu numai acasă, ci și în restul lumii!”, a spus el.

Concomitent, mai mulți democrați influenți din cadrul partidului vor ca Biden să nu mai încerce să scoată în evidență meritele din timpul mandatului său - inclusiv creșterea semnificativă a locurilor de muncă și un record legislativ puternic -, ci să se ia direct de Trump. Ei consideră că strategia arogării meritelor nu funcționează. 

În ce fel sunt diferite alegerile din 2024

Strategia președintelui în exercițiu, care încearcă să distrugă imaginea și deciziile unui adversar pentru a susține o candidatură dificilă la realegere, nu este una nouă. 

În 2004, echipa președintelui George W. Bush a calomniat eroismul democratului John Kerry în războiul din Vietnam, pentru a-l prezenta ca fiind prea slab pentru a conduce războiul contra terorismului. 

În 2012, echipa de campanie a președintelui Barack Obama l-a prezentat pe candidatul republican, Mitt Romney, drept „un rechin corporatist”, bogat și insensibil, cu „un suflet gol”, care adoră să concedieze muncitori.

Ambele atacuri au funcționat. Anul acesta, însă, nu asistăm la o campanie convențională, deoarece Trump nu este un candidat convențional. 

De altfel, democrații sunt frustrați de faptul că revenirea fostului președinte în lumina reflectoarelor și ascensiunea sa către nominalizarea Partidului Republican nu au cimentat deja comparația dintre cei doi rivali și nu l-au făcut încă pe Trump „inacceptabil” din punct de vedere politic. 

În plus, ideea că alegătorii vor face în cele din urmă conexiunea dorită de democrați depinde de premisa că majoritatea americanilor nu se gândesc la politică și la alegerile prezidențiale în cea mai mare parte a timpului. Aceștia au nevoie doar de un impuls care să le reamintească cum erau lucrurile în trecut, consideră strategii din tabăra lui Biden.

Dacă Trump își va susține astăzi acuzațiile lipsite de dovezi în privința alegerilor din 2020, atunci el îi va face jocul lui Biden. Cu toate acestea, deși audiența de televiziune va fi una extrem de mare, ideea că va exista un moment de „deșteptare națională” în legătură cu presupusa amenințare reprezentată de realegerea lui Trump, pare mai potrivită pentru epoca telejurnalelor din anii ‘70 decât pentru epoca TikTok.

Biden, pe care mulți alegători îl consideră prea bătrân pentru un al doilea mandat - care s-ar încheia la 86 de ani -, se află, de asemenea, sub presiunea de a prezenta o viziune de viitor pentru un electorat obosit și sătul de costurile ridicate ale vieții. 

Prin urmare, în timpul dezbaterii el trebuie să transmită siguranță, putere și autoritate pentru a face să funcționeze comparația dorită de tabăra democrată.

Abordarea lui Biden ridică însă o problemă mai profundă. Este posibil ca la opt ani după ce controversatul miliardar a câștigat Casa Albă și la trei ani după ce președinția sa plină de evenimente turbulente s-a încheiat cu incidentele violente de la Capitoliu alegătorii să nu înțeleagă pe deplin cine este Trump. 

Dominația sa în media face să pară că el nu a dispărut niciodată. Iar alegătorii ar trebui să fie extrem de neimplicați în viața politică pentru a nu ști că el a fost recent condamnat penal, că a fost pus sub acuzare de două ori, că a refuzat să accepte înfrângerea în 2020, că a chemat o mulțime de simpatizanți la Washington DC, și le-a spus „să lupte din răsputeri” înainte ca aceștia să bată ofițeri de poliție și să invadeze Capitoliul SUA. 

Trump a pierdut un proces civil de fraudă, a fost găsit responsabil pentru agresiune sexuală într-un caz de defăimare și a vorbit în timpul pandemiei despre utilizarea dezinfectantului pentru a trata Covid-19 în interiorul corpului. 

El a participat săptămâni întregi la recentul său proces pentru mită, din New York, atacând judecătorii, martorii, sistemul juridic și promițând să folosească președinția ca un vehicul de răzbunare personală și politică, dacă va câștiga un al doilea mandat.

În pofida tuturor acestor evidențe, el se află încă într-o cursă umăr la umăr cu Biden și conduce în multe dintre statele cu electorat indecis, care deschid calea către cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga președinția. 

În acest context, Biden și colegii săi democrați ar putea considera că Trump este „inacceptabil”. El nu este însă „inacceptabil” pentru milioane de alegători.

Cursa umăr la umăr dintre cei doi candidați reflectă o națiune împărțită în două, din punct de vedere politic și cultural, și, în același timp, ilustrează lipsa de popularitate a lui Biden. 

Rezultatul strâns din sondaje reflectă, de asemenea, unul dintre cele mai neobișnuite aspecte ale acestor alegeri: există doi președinți, ambii cu un singur mandat, care concurează pentru Casa Albă. Alegătorii nu trebuie să se întrebe cum s-ar comporta Trump în calitate de președinte - au văzut deja, chiar dacă un al doilea mandat al celui de-al 45-lea președinte pare deja că ar fi mai extrem și mai volatil decât primul.

Cum ar putea fi contracarați democrații

Presupunând că întreaga campanie a lui Biden depinde de această strategie de contrast, Trump ar putea să o zădărnicească, dând dovadă de moderație. El ar putea veni cu o listă de inițiative pentru a impresiona alegătorii îngrijorați de finanțele lor personale.

Au existat ocazii izolate în timpul președinției lui Trump în care acesta a răspuns așteptărilor în materie de maniere. Karl Rove, arhitectul victoriei lui Bush la realegerea din 2004, a scris săptămâna trecută în editorialul său din „Wall Street Journal” că „Trump nu poate să apară la dezbatere în ipostazele de nebun sau de furios. Cuvintele «alegeri fraudate» nu ar trebui să îi apară pe buze. Trebuie să își păstreze calmul și nu poate face ca totul să fie numai despre el!”. Trump nu se comportă însă astfel, aproape niciodată.

Unii dintre susținătorii fostului președinte i-au transmis acestuia sfaturi la televizor. Spre exemplu, Kristi Noem, guvernatorul statului Dakota de Sud, a declarat la NBC că dezbaterea ar fi „o mare oportunitate pentru Trump să vorbească despre modul în care politicile sale din perioada în care a fost președintele acestei țări au fost bune pentru fiecare familie care a trăit aici. Au avut mai mulți bani în buzunare. Prețurile la cumpărături au scăzut. Prețurile la benzină au scăzut!”. „Nu cred că trebuie să devină deloc personal în această dezbatere.”, a adăugat ea.

Fostul președinte a luat parte la mai multe sesiuni politice cu susținătorii lui, în pofida disprețului său pentru practica formală a dezbaterilor. Scenariul gândit inițial a fost însă deseori aruncat la coș, atunci când el a intrat în direct.

Condiții speciale

Circumstanțele neobișnuite ale dezbaterii de joi ar putea fi în favoarea lui Trump. Microfoanele vor fi dezactivate pentru a se asigura că ambii candidați își pot folosi timpul fără întreruperi. Acest lucru ar putea evita haosul de la prima dezbatere Trump vs Biden, din 2020. 

Comportamentul febril al președintelui de atunci a fost parțial explicat câteva zile mai târziu, atunci când a fost dus de urgență la spital, contaminat de Covid-19.  Admonestarea de atunci a lui Biden, „Taci, omule!”, a dat însă glas alegătorilor obosiți de patru ani de cacofonie trumpiană. Într-o altă diferență față de anii precedenți, dezbaterea nu va fi urmărită în direct într-un studio CNN din Atlanta. Adesea, retorica extremă a lui Trump izbucnește atunci când acesta interacționează cu o mulțime și dublează comentariile care stârnesc o reacție puternică.

Cu toate acestea, întâlnirea va marca reîntâlnirea fostului președinte cu un adversar pe care îl acuză de ceea ce el susține, fără dovezi, că este o campanie de persecuție care îi amenință averea și libertatea. 

Mai mult, Trump nu a dat tocmai dovadă de o strategie solidă înaintea dezbaterii. Echipa sa de campanie a petrecut zile întregi, încercând să diminueze așteptările față de Biden, pe care l-a descris în ipostaza unui președinte bătrân, ce nu poate lega două cuvinte. Acum, echipa sa insistă că Biden va fi „drogat” în timpul dezbaterii.

După ce luni de zile a sugerat că Biden este prea senil pentru a fi în funcție, strategia campaniei lui Trump pare acum ilogică, deoarece prezintă imaginea unui participant important la dezbatere, care, implicit, ar părea să aibă o aură prezidențială. 

Spre exemplu, consilierul principal al lui Trump, Jason Miller, a declarat marți: „Știm că atunci când vine vorba despre evenimente importante, despre dezbateri, despre Starea Uniunii și despre lucruri de această natură, Joe Biden este pregătit total de luptă!”. „El va fi gata de luptă. Are o anumită memorie musculară care intră în acțiune pentru că a făcut asta timp de 50 de ani.”, a spus Miller, într-o reacție de o inconsecvență totală față de poziția sa anterioară. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: trump biden confruntare prezidentiala