O judecătoare din Brooklyn a dat o lovitură neașteptată administrației Trump, blocând temporar aplicarea ordinului executiv dat de noul șef al Casei Albe, care oprește imigrația în SUA. Ordinul lui Trump prevede, între altele, interzicerea, în următoarele trei luni, a intrării pe teritoriul american a cetățenilor din șapte state, oprirea pe timp nelimitat a accesului refugiaților sirieni și suspendarea pentru patru luni a tuturor programelor de admitere a refugiaților în SUA.
Haosul provocat de ordinul semnat vinerea trecută de Trump a blocat, în aeroporturi, nu doar refugiați, ci și rezidenți cu acte în regulă. Autoritățile federale americane, liniile aeriene, companiile multinaționale cu angajați din țările aflate pe „lista neagră” și o armată de avocați și organizații pentru apărarea drepturilor omului s-au pus în mișcare, sâmbătă, neștiind însă exact care sunt cele mai eficiente moduri de acțiune, într-un cadru legislativ total necunoscut, impus cu doar câteva ore înainte. Potrivit agenției Reuters, companii precum „Google” și „Microsoft” își rechemau de urgență numeroși angajați din cele șapte state afectate de interdicție – Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen -, de teamă că acestora nu li se va mai permite să revină la muncă, chiar dacă dispun de „cartea verde” (document ce asigură reședința permanentă) și vize cu drept de muncă în SUA. Interdicția de intrare se aplică și cetățenilor cu dublă naționalitate, care au una dintre cetățenii într-una dintre țările vizate de ordinul lui Trump. Concomitent, scrie BBC, mii de oameni protestau în aeroporturile din câteva state americane împotriva măsurilor radicale adoptate de șeful Casei Albe. Manifestanții cereau anularea decretului și eliberarea imediată a persoanelor pe care ordinul lui Trump le-a prins „în zbor” și care au fost reținute la aterizare de autoritățile americane, sâmbătă, chiar dacă aveau vize valide sau alte permise de imigrație.
Decizie contra președintelui
În vacarmul general, Sindicatul pentru Libertăți Civile din SUA (ACLU) s-a mișcat extrem de repede. Sâmbătă dimineață, ACLU a atacat ordinului prezidențial în instanță, alături de alte asociații pentru drepturile omului și avocați ai persoanelor afectate de decizia lui Trump. Potrivit ACLU, până la 200 pe persoane erau reținute, sâmbătă, în aeroporturile americane sau în tranzit, spre SUA, scrie BBC. Câteva ore mai târziu, o judecătoare districtuală din estul New York-ului, Ann Donnely, a blocat, temporar, deportarea persoanelor reținute în aeroporturi. Donnely a decis că persoanele cărora li s-a aprobat cererea de azilanți, dispun de vize valide sau au fost autorizate legal să intre în SUA nu pot fi deportate de pe teritoriul american. Ea a stabilit data audierii acestui caz pentru sfârșitul lui februarie. Decizia are astfel un caracter temporar și interzice doar deportarea celor afectați de ordin, nepermițând însă în mod specific intrarea acestora pe teritoriul american. Persoanele blocate în momentul de față în aeroport riscă să fie reținute în continuare, până la rezolvarea cazului.
„Această decizie judecătorească dovedește că tribunalele sunt bastioanele democrației americane, iar atunci când Donald Trump dă legi sau ordine executive neconstituționale sau ilegale, instanțele protejează drepturile omului” - ACLU
Citește pe Antena3.roBBC: Finalul jocului în Ucraina. Cum s-ar putea încheia războiul în 2025