x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump critică politica americană faţă de Irak, într-un interviu difuzat de Russia Today

Trump critică politica americană faţă de Irak, într-un interviu difuzat de Russia Today

09 Sep 2016   •   20:10
Trump critică politica americană faţă de Irak, într-un interviu difuzat de Russia Today

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care adesea l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, a criticat politica americană faţă de Irak, într-un interviu difuzat de postul rus RT (Russia Today), relatează agenţia Reuters.

Trump i-a acordat interviul fostului moderator al postului CNN, Larry King, înregistrarea fiind difuzată de RT joi seara.

Candidatul republican a criticat mai întâi politica faţă de Irak a preşedintelui George W. Bush - republican ca şi Trump -, care a ordonat invadarea acestei ţări. Apoi Trump l-a atacat pe actualul preşedinte, democratul Barack Obama, precum şi pe candidata democraţilor la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, care a fost primul secretar de stat al lui Obama, pentru rolul lor în retragerea trupelor americane din Irak.

'În primul rând, este un război în care nu ar fi trebuit să ne implicăm (...), iar atunci când am ieşit am făcut-o într-un mod greşit. Acesta este Obama', a apreciat Trump.

Deşi a mai exprimat şi în trecut astfel de opinii, faptul că acum o face la o televiziune rusă i-ar putea atrage noi critici din partea celor care nu văd cu ochi buni reacţiile sale favorabile faţă de preşedintele Vladimir Putin, printre ei fiind şi numeroşi republicani.

Acest interviu apare într-un moment când Trump şi Clinton continuă disputa pe teme de politică externă, ambii încercând să convingă că este cea mai potrivită persoană pentru rolul de comandant suprem al armatei SUA. După ce Donald Trump l-a descris pe Putin drept un lider mai bun decât Obama, Hillary Clinton a răspuns că astfel de comentarii sunt 'antipatriotice' şi 'jignitoare' pentru cetăţenii americani şi pentru actualul lider de la Casa Albă.

Cât despre opiniile politicienilor republicani faţă de aprecierile lui Trump despre Putin, acestea sunt împărţite. Astfel, în timp ce Mike Pence (guvernatorul statului Indiana, care va deveni vicepreşedinte al SUA dacă Trump câştigă alegerile) consideră 'incontestabil' faptul că Putin este un lider mai bun decât Obama, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, care a fost adesea în contradicţie cu Trump, l-a descris pe liderul de la Kremlin drept 'un agresor care nu ne împărtăşeşte interesele'.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump irak russia today