x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, exonerat de „complicitate” cu Rusia

Trump, exonerat de „complicitate” cu Rusia

de Şerban Mihăilă    |    26 Mar 2019   •   09:37
Trump, exonerat de „complicitate” cu Rusia
Sursa foto: Shealah Craighead

Concluzia anchetei desfășurate timp de 675 de zile de către procurorul special Robert Mueller, care stabilește că președintele Donald Trump nu a complotat cu Rusia pentru a câștiga alegerile pentru Casa Albă din 2016, oferă liderului american o armă devastatoare în lupta cu adversarii săi democrați și, în același timp, un puternic impuls în încercarea de a obține un al doilea mandat în fruntea administrației de la Washington.

Concluzia investigației lui Mueller, care susține că nici Trump, nici colaboratorii săi nu au conspirat cu Moscova pentru a obține victoria în alegerile prezidențiale, îl absolvă pe șeful Casei Albe de principala acuzație ce i-a fost adusă, timp de doi ani, de către democrați – președintele nu ar fi câștigat corect și, în plus, ar avea o datorie morală față de ruși. Acuzația, reluată până la epuizare de principalele instituții mass-media americane, l-a urmărit în permanență pe Trump, eclipsându-i mandatul încă din prima zi a președinției sale. În pofida rezultatului anchetei, democrații au promis să continue investigațiile din Congres asupra campaniei din 2016, însă fără concluzia favorabilă pe care o așteptau din partea raportului Mueller eforturile lor riscă să-și piardă credibilitatea. Cu toate acestea, ei se pot lega de un alt aspect important al anchetei și anume cel privind o presupusă obstrucționare a Justiției de către Trump în acest dosar, acuzație asupra căreia investigația lui Mueller nu a ajuns la o concluzie definitivă. „Deși acest raport nu conchide că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu îl exonerează în legătură cu o infracţiune separată de obstrucţionare a Justiţiei”, susține procurorul general Wiliam Barr, într-o scrisoare de patru pagini adresată duminică membrilor Congresului, în care au fost prezentate principalele rezultate ale investigației. Potrivit DPA, în scrisoare se adaugă însă că, după examinarea constatărilor lui Mueller, „nu sunt suficiente probe pentru a stabili că președintele a comis un delict de obstrucționare a Justiției”. Mulți dintre adversarii lui Trump l-au acuzat pe acesta că obstrucționează ancheta în privința Rusiei, atunci când l-a concediat pe fostul director al FBI James Comey, în 2017. 

Casa Albă jubilează

„Nicio înțelegere secretă, nicio obstrucționare, dezvinovățire completă și totală! Păstrați America măreață!”, a fost prima reacție, pe Twitter, a lui Donald Trump, după ce a aflat concluziile anchetei lui Mueller, scrie Reuters. Porivit unui comunicat al Casei Albe, constatările investigaţiei procurorului special reprezintă o disculpare totală şi deplină a preşedintelui SUA. În pofida exuberanței generale din jurul liderului american, care pare să-i fi oferit deocamdată lui Trump cale liberă spre un al doilea mandat, actualul președinte mai are însă de depășit un mare obstacol: propriul temperament impulsiv și imprevizibil, ce a dus la o polarizare fără precedent a electoratului american.  

„Constatările Departamentului de Justiție reprezintă o disculpare totală și completă a președintelui Statelor Unite”.

Sarah Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe

×